Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Post- och telestyrelsen: Sämre mobiltäckning i Sverige än operatörerna lovar

Svenska mobiloperatörers täckningskartor gäller inte för smarta mobiltelefoner. Täckningen är i genomsnitt 20 procent sämre, menar Post- och telestyrelsen.

Smarta mobiltelefoner kan visserligen användas till mycket mer än att bara ringa, men röstsamtal är fortfarande viktigast för många. På uppdrag av DN har Post- och telestyrelsen (PTS) genomfört beräkningar som visar att smarta mobiltelefoner inte är särskilt bra på just det där med att ringa. Radiotekniken och antennen i en smart mobil är helt enkelt sämre än i äldre lurar. De svenska mobiloperatörernas täckningskartor gäller endast äldre telefoner och täckningen kan vara upp till 20 procent sämre i genomsnitt för smarta mobiler. Urban Landmark, chef för PTS spektrumavdelning säger till DN:

"Vi känner oss trygga i att säga att radioegenskaperna i en smartphone i normalfallet är sämre än för en "vanlig" mobiltelefon och att skillnaden i känslighet motsvaras av att täckningsområdet blir ungefär 20 procent mindre om man använder en smartphone."

PTS beräkningar grundar sig på en dansk studie där ett tiotal mobiler testats i laboratoriemiljö där bland annat Iphone 4, Iphone 4S och Iphone 5 testades. Samsungs Galaxy S2 och S3 är också med. Studien visar att nyare smart mobiler har sämre täckning än äldre modeller. Professor Gert Frølund Pedersen vid Ålborg universitet har gjort testerna i laboratoriet med en docka som håller en mobil till örat. Till den danska webbplatsen Ingeniøren säger han:

"Jag blev så chockad över resultaten att jag fick bekräfta dem med flera mätningar. Telefonernas antenner blir sämre och sämre."

GSM-standarden föreskriver att telefoner ska kunna ta emot signaler på minst -102 dBm på 900 MHz. Det mäts genom en vanlig kabelanslutning mellan telefonen och en basstation. När telefonernas antenner ska fånga signalerna i luften presterar de långt från standarden.

I studien kräver Iphone 5 betydligt kraftigare signal från mobilmasten än vad Iphone 4 gör för att ha tillräckligt god täckning för att ringa samtal, samma gäller den nya Galaxy-modellen jämfört med den äldre. Det är de lägre frekvensbanden där de nyare smarta mobilerna presterar riktigt dåligt. Enligt professorn har tillverkarna fokuserat på att få bra täckning i storstäder där masterna sitter tätare och använder ett högre frevensband, bland annat bandet som har 3G än att ha täckning på de längre frekvensbanden som generellt används på landsbygden.

Urban Landmark på PTS menar att smarta mobiler är en kompromiss som innehåller många olika komponenter och flera frekvenser. För att få plats med allt har tillverkarna kompromissat med radiodelarna. Särskilt märkbart blir det här i utkanterna av mobiloperatörernas täckningsområden, skriver DN. Mobiloperatörernas täckningskartor visar täckningen för äldre mobiler och blir därför missvisande för ägare av smarta mobiler.

Både professor Gert Frølund Pedersen och Urban Landmark efterfrågar tydligare information till konsumenterna. Operatörerna vet hur bra eller dåliga telefonerna är, men de talar inte om det, säger Urban Landmark.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.