Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Menyradstillägg

Pupil byter snabbt upplösning på Retina-skärmar

För Macbook Pro-ägare med Retina-skärm som behöver justera sin skärmupplösning snabbt och smidigt finns programmet Pupil som lägger sig i menyraden i OS X.

Förr i världen bytte datorägare skärmupplösning manuellt och det gick att få upp en ikon i menyraden i Mac OS X där det gick att byta snabbt. Nu för tiden är skärmen oftast inbyggd i datorn och OS X sköter pixelmappningen själv. En ny Mac levereras förinställd på upplösningen "bäst för inbyggd skärm". För de flesta ändamål fungerar det alldeles utmärkt, men Macbook Pro-ägare som satsat på Retina-skärmar kan däremot ha anledning att vilja justera upplösningen då och då.

Pupil på plats i menyraden.

Retina-skärmar lägger ihop fyra pixel till vad som upplevs som en pixel. Det betyder i praktiken att det går att se ikoner på skrivbordet utan ett förstoringsglas och att allt blir skarpt och snyggt. Men det finns tillfällen då det vore bättre att se varje pixel för sig, exempelvis vid bildredigering. Adobe Lightroom visar upp gränssnittet med fyra pixel i en, men visar själva bilden varje pixel för sig. Ett snyggt sätt att lösa problemet som dock är upp till varje program.

Det går att ändra upplösningen manuellet genom att gå in i Systeminställningar och gräva lite, men programmet Pupil är smidigare. Programmet lägger sig i menyraden och låter användaren snabbt byta upplösning. Det går också att namnge olika förinställningar för att lätt hitta mellan olika varianter.

I ett pressmeddelande berättar Travis Gertz, en av utvecklarna, hur han kom på idén bakom programmet.

"Jag spenderade omkring 15 sekunder på att leta igenom Systeminställningar varje gång jag ville byta upplösning på min Retina Macbook Pro. Med omkring tio byten per dag, blir det över 12 timmar per år. Andra program som listar upplösningar i menyraden kan vara väldigt förvirrande. Vi ville ha något snabbare och enklare och därför gjorde vi Pupil. Med en kostnad på 5 dollar, betalar Pupil i princip för sig själv efter tio byten."

Namn
Pupil
Utvecklare
Louder Than Ten i samarbete med Padraig Kennedy
Pris
5 dollar, omkring 33 kronor (går att testa gratis)
Språk
Engelska
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.