Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Copyswede avgiftsbelägger surfplattor

Intresseorganisationen Copyswede lägger till fler enheter under privatkopieringsavgiften. Spelkonsoler, surfplattor och interna hårddiskar inkluderas nu också på listan.

Under 2011 lanserade Copyswede nya avgiftsmodeller för bland annat externa hårddiskar och USB-minnen. Det här väckte starka reaktioner från både konsumenter och återförsäljare, men efter ett skiljeförfarande mot tillverkarnas företrädare UMA i höstas stod beslutet fast. Skiljenämnden kom fram till slutsatsen att externa hårddiskar och USB-minnen är "särskilt ägnade" för #privatkopiering.

Nu vill intresseorganisationen lägga till ytterligare lagringsmedia under paraplyet för privatkopieringsavgiften. Det handlar om bland annat datorer, surfplattor och spelkonsoler med inbyggt minne samt om lösa interna hårddiskar. I ett pressmeddelande skriver Copyswede:

"Copyswede inkluderar nu fler hemelektronikprodukter som kan användas för lagring av upphovsrättsligt skyddat material i kompensationssystemet för privatkopiering. Det rör sig om datorer med inbyggt minne, lösa interna hårddiskar, surfplattor och spelkonsoler med inbyggt minne."

Ersättningen uppgår till 1 krona per gigabyte för enheter mellan 2 gigabyte och 80 gigabyte, samt 80 kronor per enhet för produkter över 80 gigabyte. Det är samma påslag som för externa hårddiskar och USB-minnen.

Organisationen Elektronikbranschen skriver i ett pressmeddelande att avgiftssystemet är föråldrat och borde pensioneras. De vill istället tillsammans med politiker och upphovsmakare hitta ett nytt modernt system.

Kommentarer
294 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.