Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple skriver öppet brev om PRISM

Apple är ett av företagen som sägs ge information till den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Under söndagen publicerade företaget ett öppet brev där de svarar på kritiken.

Hemliga dokument som läckt till media visar att den amerikanska underrättelsetjänsten #NSA, FBI och den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ via ett program kallat #PRISM har tillgång till servrar hos bland annat Apple, Google och Facebook. Programmet ger myndigheterna tillgång till ljud, video, bilder, e-post, dokument och loggar som används för att spåra utländska mål.

Apple publicerade under söndagen ett öppet brev på sin webbplats där de svarar på kritiken de fått sedan nyheten om PRISM spreds över världen.

"För två veckor sedan, när teknikföretag anklagades för att utan urskiljning dela med sig av användardata till myndigheter, gav Apple ett tydligt svar: Vi hörde om PRISM för första gången när media frågade oss om det 6 juni. Vi erbjuder inte några myndigheter direktåtkomst till våra servrar, och alla myndigheter som gör förfrågningar om användardata måste ha en ett domstolsbeslut.

Precis som flera andra företag, har vi frågat den amerikanska regeringen om tillstånd att berätta om hur många sådana förfrågningar vi får in relaterade till nationell säkerhet och hur vi hanterar dem. Vi har fått tillstånd att dela med oss av den del av den datan och delger den här i öppenhetens intresse."

Apple skriver att de sedan 1 december 2012 till 31 maj 2013 fått in mellan 4 000 och 5 000 förfrågningar om användardata. Mellan 9 000 och 10 000 konton eller enheter fanns specificerade i förfrågningarna, som kom från federala, statliga och lokala brottsbekämpande myndigheter och inkluderade både brottsutredningar och ärenden om nationell säkerhet.

De vanligaste förfrågningarna Apple får är från polis som utreder rån och andra brott, sökningar efter borttappade barn, försök att lokalisera patienter med Alzheimers, eller försök att hindra självmord.

"Oavsett omständigheterna, gör vårt juridiska team en utvärdering av varje förfrågan och, bara när det är lämpligt, samlar vi in och lämnar över den minsta möjliga mängd information till myndigheterna. I själva verket, emellanåt när vi ser motsägelser eller felaktigheter i en förfrågan, nekar vi myndigheten."

Brevet fortsätter med att skriva hur högt Apple värderar sina kunders integritet och att det finns data som Apple inte kan erbjuda myndigheter alls eftersom företaget valt att inte samla in den från första början. Som exempel nämner Apple konversationer över Imessage och Facetime som är skyddade med kryptering på så vis att ingen förutom sändare och mottagare kan läsa eller se. Användarnas platsinformation, liksom kartsökningar och Siri-förfrågningar sparas inte heller i någon identifierbar form.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.