Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Adrian Bengtsson

Andersson IDC 2.0 för Ipad: prisvärt fodral för hundralappen

Går det att hitta ett bra Ipad-fodral för under hundralappen? Ja, faktiskt. 99mac har testat ett Andersson-fodral som på det hela taget imponerar för sin ringa kostnad.

Utbudet av fodral och skydd till Ipad är stort och varierat, allt från de enklaste som bara skyddar skärmen likt Apples Smart Cover till de som har inbyggda tangentbord eller är helt vattentäta. Gemensamt för många av fodralen är att de inte bara skyddar Ipad mot repor och stötar utan också underlättar placeringen av surfplattan i olika vinklar när den ska användas. För den vanliga stora Ipaden gör det stor skillnad då den är så pass tung att det snabbt blir tröttsamt att hålla i den.

De flesta fodral kostar från några hundralappar upp till över tusen kronor och därför var vi nyfikna på hur mycket fodral man får för bara en hundralapp. 99mac har testat ett av de billigast fodralen på marknaden, Andersson IDC 2.0 som kostar just 99 kronor, för att ta reda på om det är möjligt att få ett användbart fodral för så lite pengar.

Precis som de stora matkedjorna i allt större utsträckning säljer basvaror under egna varumärken är Andersson ett märke som hemelektronikkedjan Netonnet ligger bakom och är ensamma försäljare av. Det är allt från hårtrimrar till tv-apparater med den gemensamma faktorn att de ligger i det lägre prissegmenten.

Anderssons Ipad-fodral med det intetsägande namnet IDC 2.0 är av en typ som brukar kallas "folio". Det täcker hela Ipaden och öppnas likt framsidan av en bok samt går att pussla om för att placera Ipaden i olika ställningar. Fodralet passar för andra, tredje och fjärde generationens Ipad och finns i en handfull färger varav vi testat den ljusgrå varianten.

I praktiken

Utifrån att det bara kostar 99 kronor är detta ett fodral som imponerar även om det finns några nackdelar som vi kommer till strax.

Första intrycket är positivt, fodralets yta påminner om jeanstyg i mönstret med prydliga sömmar runtomkring och det ser betydligt exklusivare ut än priset antyder. Locket har en mjuk läderliknande yta på insidan och innehåller magneter som väcker Ipaden när man viker upp locket och släcker den när man stänger.

Baksidan är robust med öppningar för samtliga funktioner och knappar på Ipaden. Det sitter en liten hållare för en pekpenna och det finns en rund öppning vars enda syfte verkar vara att visa Apple-loggan, det hålet hade de gärna kunnat skippa.

Genom att vika locket går det placera Ipaden i två ställningar, precis som med de flesta andra foliofodral, antingen svag eller brant lutning.

Svag lutning är behagligt när Ipaden ska användas på ett bord eller i ett knä och den fungerar bra. För den branta lutningen fästs locket på baksidan bakom en flik och den ställningen kan användas för till exempel videotittande. Den är dock inte fullt så stabil som det skulle önskas, det är lätt att det hela tippar bakom om man försöker använda Ipaden samtidigt.

Den enda stora bristen med fodralet har att göra med magnetlåset som ska tända och släcka skärmen. För det första tänds inte alltid skärmen, locket måste öppnas långsamt för att det ska ske. För det andra, och detta var vad vi störde oss mest på, så ligger inte locket helt platt efter några dagars användande.

Efter att locket stängts drar det ihop sig en aning och glapp uppstår. Det i sig är inte hela världen, men det tänder också skärmen vilket är onödigt och irriterande. Om man trycker på ovansidan av det stängda locket hörs klickljudet av att skärmen tänds och släcks.

Omdöme

På det hela taget är vi nöjda med fodralet. Det är snyggt och känns välgjort, passformen är utmärkt och den Ipad 4 vi testade med satt mycket stabilt utan risk för att lossna.

Det vi inte gillade var problemet med magnetlåset och sen hade gärna stabiliteten i den stående ställningen kunnat vara bättre. Nackdelarna till trots kan vi ändå rekommendera Andersson IDC 2.0 för den som vill att ett snyggt och prisvärt fodral, det är utan tvekan värt sina 99 kronor.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.