Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Datormusens uppfinnare Douglas Engelbart har avlidit

Den amerikanske datavetaren och forskaren Douglas Engelbart har avlidit vid 88 års ålder. Han uppfann bland annat datormusen som han visade upp vid en datorkonferens i San Francisco 1968.

Datormusens genombrott som standardsättet att kontrollera en dator kom i och med Apples lansering av Macintosh 1984, men den uppfanns redan 20 år tidigare av datorpionjären Douglas Engelbart. Han avled i sitt hem den 2 juli i år 88 år gammal.

Den första prototypen av en datormus designad av Bill English baserad på Douglas Engelbarts skisser.

Bild: Wikipedia, SRI International

Engelbart forskade inom området människa-datorinteraktion under det tidiga 60-talet. Då var datorer otympliga maskiner som styrdes av specialister. Ljusår från dagens användarvänliga system. Douglas Engelbart och hans forskningsgrupp tog fram idéer för att förenkla interaktionen med datorer och deras arbete resulterade bland annat i datormusen, hyperlänkar, delade dokument samt teknik för videokonferenser. Datormusen uppfann Engelbart 1964.

Fyra år senare visade Engelbart upp koncepten han och gruppen tagit fram under en datorkonferens i San Francisco för ett tusental av världens ledande forskare. Den här presentationen kom senare att kallas för "The Mother of All Demos". Bland annat visade han upp den nya metoden för att kontrollera en dator med hjälo av en mus och ett tangentbord. Tillsammans med en kollega samarbetade han i ett dokument och hade ett videosamtal över nätverk.

Idén till datormusen fick han under en datorgrafikkonferens där han funderade på olika sätt att flytta en markör över skärmen. Tidiga datormöss kunde ha upp till tre knappar, men Engelbart trodde att framtida versioner skulle kunna ha upp till tio knappar för större kontrollmöjligheter. Steve Jobs hade andra tankar om den saken och satte i enkelhetens namn bara en knapp på Macintosh-musen.

Den första datorn för individuellt bruk med en datormus var däremot inte Macintosh utan Xerox Alto. Xerox tog fram en till dator med en mus 1981, men tillbehöret förblev något relativt obskyrt fram till 1984 då Macintosh 128K lanserades med en uppdaterad variant av Lisa-musen.

Engelbart föddes 30 januari 1925 i Portland, Oregon, USA. 1942 tog han examen från Franklin High School. Medan han studerade till en kandidatexamen i elektroteknik vid Oregon State College blev han inkallad i flottan där han tjänade som radartekniker under två år i slutet av andra världskriget. Han tog examen när han kom tillbaka 1948 och fick en doktorstitel 1955. Douglas Engelbart avled i sitt hem i Atherton, Kalifornien, USA den 2 juli 2013 88 år gammal.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.