Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple undersöker om olagligt utvunnet tenn används i Iphone

Enligt en kampanj från miljöförbundet Jordens Vänner kommer tennet i Iphone från farliga olagliga gruvor i Indonesien. Apple svarar nu att de inlett en undersökning.

Apple säger att de har inlett ett studiebesök till Bangka Island, Indonesien för att undersöka om deras leverantörer använder tenn från oreglerade och illegala gruvor. Tenn är en av de vanligaste metallerna i framställningen av exempelvis smarta mobiler, surfplattor och andra handhållna enheter.

Undersökningen är ett svar på den ihållande kampanjen från miljöförbundet Jordens Vänner som uppmanar Apple att offentligt erkänna för sina kunder varifrån tennet i Iphone kommer.

I en uppdatering på sin webbplats om leverantörsansvar skriver Apple att de finansierat en ny miljöarbetsgrupp som ska undersöka gruvdriften i Indonesien för att "bättre förstå situationen". Enligt Apple använder 249 underleverantörer tenn i komponenter till Apple-produkter.

Medan Apple säger att de arbetar på "att bättre förstå situationen" i Indonesien, har Samsung redan erkänt att de använder tenn från Bangka Island. "Även om vi inte har något direkt förhållande med tennleverantörer från Bangka Island, vet vi att en del av tennet vi använder för att tillverka våra produkter kommer från det här området," säger Samsung i ett uttalande till Jordens Vänner. Samsung säger också att de finansierat en utredning och lovar att vidta åtgärder.

Bangka och systerön Belitung sägs stå för 90 procent av Indonesiens tenn. Metallen används för att löda komponenter i smarta mobiler, surfplattor och andra handhållna enheter. Gruvdriften på ön har kopplats samman med förstörd skog- och jordbruksmark, skador på korallrev och påverkar de lokala samhällena. Förra året rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg att sex gruvarbetare dog under en vecka på våren, fem av dem begravdes levande av jordskred i dåligt byggda gropar.

Jordens Vänner säger att de sedan november 2012 fått in 24 000 signaturer till kampanjen där de ber Apple att offentligt svara på varifrån tennet i Iphone kommer. Kanske kan de få svar snart, nu när Apple påbörjat sin utredning.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.