Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Säkerhetsforskare upptäcker sårbarhet i hundratals miljoner SIM-kort

Runt 750 miljoner SIM-kort kan ha en brist i krypteringen vilket gör att en obehörig person kan ta kontroll över din telefon på bara några minuter. Men svenska operatörer menar att det inte finns någon anledning till oro.

Den tyske forskaren Karsten Nohl, expert på mobil säkerhet, har upptäckt en brist i krypteringstekniken på många SIM-kort, rapporterar Forbes. Bara genom att skicka ett särskilt sms som ser ut att komma från mobiloperatören kan en utomstående få tillgång till kortets 56-siffriga digitala nyckel. Med den nyckeln kan man sedan ta kontroll över telefonen och till exempel skicka sms och avlyssna samtal. Karsten Nohl oroar sig för att kriminella skulle kunna utnyttja detta för att till exempel betala saker via sms.

Karsten Nohl menar att den krypteringsbrist han upptäckt är ett resultat av en krypteringsmetod utvecklad på 70-talet kallad Data Encryption Standard (DES). Efter att ha upptäckt bristen har han försökt undersöka vidden av problemet genom att testa att hacka cirka 1000 telefoner som alla tillhörde honom eller hans medarbetare. Oftast förstod telefonen att det sms han skickade inte var från mobiloperatören, men på ett av fyra försök fick han ett sms tillbaka som gjorde att han kunde ta kontroll över telefonen. Baserat på dessa tester uppskattar Karsten Nohl att så många som upp till 750 miljoner telefoner världen kan vara i riskzonen.

De svenska stora mobiloperatörerna menar dock att det inte finns någon anledning att oroa sig. Både Tele2, Tre och Telia berättar att deras SIM-kort inte är baserade på den krypteringsteknik Karsten Nohl funnit brister i. I stället är de svenska SIM-korten sedan länge uppdaterade med en nyare och starkare krypteringsteknik.

– Vi känner till forskningen och följer frågan, men generellt kan jag säga att våra SIM-kort är uppdaterade med den senaste tekniken. Vi undersöker just nu om några av våra kunder har äldre SIM-kort med den sårbara krypteringen, säger Marcus Haglund, informationsansvarig på Telia.

Karsten Nohl kommer att presentera resultatet av sin forskning ytterligare den 31 juli på en konferens i Las Vegas. De svenska mobiloperatörer vi pratat med säger att de kommer att följa utvecklingen och vidta åtgärder för sina SIM-kort om det blir nödvändigt.

Skriven av Åsa Persson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.