Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Musiksskapande med Ipad

Möt C.24 – det hopfällbara klaviaturet för Ipad

San Francisco-baserade Miselu har framgångsrikt avslutat sin finansieringskampanj för att tillverka ett klaviatur för Ipad som i kompakt läge är ett skärmskydd och inte tjockare än en Ipad, men i uppfällt läge påminner om fullstora tangenter.

99mac fortsätter dyka ner bland spännande projekt som finansieras via "crowdfunding" så som #Kickstarter med flera. Detta projekt heter C.24 och är ett hopfällbart klaviatur för #Ipad. De avslutade sin finansieringskampanj under torsdagen med att dra in över 136 000 dollar, klart över målet på 99 000 dollar, från sammanlagt 1 253 supportrar.

C.24 är ett trådlöst klaviatur med två oktaver för Ipad. Det ansluts med lågenergi-Bluetooth, precis som vanliga externa tangentbord. I sitt kompakta läge fungerar det som ett skal till Ipad som skyddar skärmen och sitter fast med magneter.

Bakom C.24 står San Francisco-baserade företaget Miselu som utvecklar gränssnitt och instrument för att skapa musik med hjälp av Ipad. De saknade ett bra klaviatur som kunde bäras med en Ipad på ett smidigt sätt samtidigt som det skulle ha rätt känsla när man spelar på det.

För att lösa detta konstruerade de ett sinnrikt uppfällbart klaviatur som ihopfällt bara är 10 millimeter tjockt, men växer upp till tre gånger så högt när det fälls upp. Detta ger rätt djup för tangenterna att röra sig jämfört med många andra miniklaviatur där tangenternas rörelse är för kort. Skaparna av C.24 upplevde dessutom att andra miniklaviaturer kändes trånga att spela på då de krympte allting proportionerligt. De upptäckte att det blev bättre om de istället kortade av de svarta tangenterna och behöll en större yta av de vita.

För att få rätt motstånd i tangenternas rörelse experimenterade Miselu först med fjädrande metall. Det hela komplicerades av att klaviaturet skulle gå att fälla ihop och då rör sig olika delar i förhållande till varandra. Därför tog de fram en helt annan lösning med magneter placerade med samma poler mot varandra vilket skapar en frånstötande kraft utan att de rör vid varandra. Se nedanstående video för en mer ingående beskrivning om hur de arbetat sig fram till de olika lösningarna.

Ovanför tangenterna sitter det kapacitansstyrda reglage med tillhörande lysdioder, till vänster åtta virtuella knappar för att till exempel ändra oktaver och till höger justering av tonhöjd (pitch). Det finns även tomt utrymme i C.24 för extra utbyggnadsmöjligheter i form av hårdvara från andra tredjepartstillverkare.

Mjukvarumässigt har Miselu utvecklat en egen öppen standard för att använda Coremidi (en del av Apples Core Audio-API för IOS) över Bluetooth samt appen Key för att koppla klaviaturet till vilken Coremidi-kompatibel IOS-app som helst.

C.24 kostar från 99 dollar, omkring 650 kronor, för de 1 000 första supportrarna, därefter 149 dollar, omkring 970 kronor. Frakt utanför USA kostar 18 dollar, omkring 120 kronor. Det fungerar med tredje och fjärde generationens Ipad samt Ipad Mini och kräver IOS 6. Första leveranserna är tänkta att ske i december i år.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.