Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Domare avfärdar stämning om App Store-monopol

Apple har ett illegalt monopol i och med att Iphone inte tillåter användare att använda alternativa app-butiker, enligt en inlämnad stämningsansökan i USA. Nu har en domare avfärdat stämningen på grund av en teknikalitet.

Det finns flera regler som IOS-utvecklare måste hålla sig till för att få upp sina appar i App Store. En av dessa säger att appar inte får likna eller kunna misstas för att vara App Store. Om man inte håller sig till reglerna plockar Apple bort appen, som de gjorde med exempelvis Appgratis tidigare i våras.

Just bristen på alternativ till App Store kan vara ett illegalt monopol enligt en stämningsansökan som ursprungligen lämnades in 2011 till en domstol i USA, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Domare Yvonne Gonzales har nu avfärdat stämningen på grund av en teknikalitet. De målsägande konsumenterna har inte någon rättslig ställning att lämna in ansökan eftersom de inte har köpt apparna som deras ansökan handlar om.

"De målsägande har misslyckats med att bevisa sina "kollektiva anklagelser om att de berövats billigare alternativ, betalat högra priser för Apple-godkända program, eller fått sin Iphones inaktiverade eller förstörda", skriver Gonzales. "Som minimum måste målsägarna hävda fakta som visar att varje namngiven kärande personligen har lidit en skada i själva verket baserad på Apples påstådda beteende."

Apple tar ut en avgift på 30 procent av utvecklarna och tillåter inte att en app säljs billigare någon annanstans än App Store. Det här menar konsumenterna höjt priserna och exkluderar konkurrenter från "eftermarknaden" för Iphone-appar. Apple i sin tur menar att de inte påverkar priserna, det är upp till utvecklarna själva och säger också att det inte finns några antitrust-lagar mot att ta ut en distributionsavgift.

Domaren sa att konsumenterna kan komplettera sin ansökan och skicka in den igen, vilket enligt advokaten som representerar de målsägande "inte kommer att vara några problem".

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.