Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Några vägrar betala

Copyswede kräver ny kopieringsavgift från 1 september

Vid månadsskiftet börjar Copyswedes kopieringsavgift att gälla fler produkttyper vilket kan kosta datorhandlare och i slutändan konsumenter stora summor. Avgiften möter kritik från flera håll och elektronikjätten Samsung gör sig redo att möta intresseorganisationen i domstol.

I juni berättade intresseorganisationen Copyswede att den så kallade kopieringsavgiften för enheter som kan användas för #privatkopiering skulle utökas för att gälla nya enheter, exempelvis surfplattor. Ändringen börjar gälla från 1 september.

Tanken med avgiften är att kompensera rättighetsinnehavare för eventuella inkomstbortfall som orsakas av att privatpersoner gör en kopia av exempelvis en cd till familjen eller de närmaste vännerna och ska inte förväxlas med piratkopiering som är olagligt.

Från den 1 september omfattas i stort sett alla datorprodukter med inbyggd hårddisk eller SSD-lagring av Copyswedes avgiftskrav och det här möter stark kritik från konsumenter, tillverkare och återförsäljare.

Konsumenterna drabbas

Det är i första hand importörer som ska betala avgiften som uppgår till en krona per gigabyte, men maximalt 80 kronor exklusive moms per enhet. Det är i slutändan konsumenterna som kommer att drabbas i form av prishöjningar. Bland de kritiska tillverkarna finns Samsung som i ett officiellt uttalande säger att de tänker vägra att betala och att de vill ta tvisten till domstol.

"Samsung anser att Copyswede saknar rättslig grund för sitt krav och att privatkopieringsavgift på produkter med inbyggt minne, det vill säga datorer med inbyggt minne, lösa interna hårddiskar, surfplattor med inbyggt minne och spelkonsoler med inbyggt minne, inte kan utkrävas.

Enligt lagstiftningen är det enbart på anordningar som är "särskilt ägnade" för privatkopiering som privatkopieringsavgift ska utgå. Samsung anser inte att de anordningar som Copyswede nu kräver ersättning för är "särskilt ägnade" för privatkopiering. Samsung har därför valt att bestrida Copyswedes krav på att erhålla privatkopieringsersättning för sagda anordningar."

Den sydkoreanska elektronikjätten är inte först med att vägra att betala. I juli rapporterade Dagens Industri att Copyswede stämt Telia för obetalda avgifter för sina sålda Iphone. Organisationen skrev till Södertörns tingsrätt att de försökt få in avgifter för mobiltelefoner med inbyggda mediaspelare sedan 2008 och vill ha 73 miljoner kronor plus ränta. Frågan är i dagsläget inte avgjord.

Enligt obekräftade uppgifter pågår också en annan tvist om avgifterna på mobiltelefoner där tillverkare som Apple är inblandade via en branschorganisation. Tills tvisterna är avgjorda kommer företagen troligen inte att betala för datorer med inbyggda hårddiskar heller. Att Samsung med flera vägrar att betala betyder inte att deras produkter kommer att säljas avgiftsfria. Återförsäljare och distributörer kan fortfarande välja att att på egen hand ta ut avgiften för att slippa att få skadeståndskrav riktade mot sig.

99mac har sökt Apple för en kommentar kring förändringarna som snart träder i kraft.

Privatkopieringsersättningen från och med 1 september

Produkttyp

Avgift

Bärbara datorer
Stationära datorer
Surfplattor
Spelkonsoler
NAS-enheter
Interna hårddiskar
Externa hårddiskar
SSD-enheter
USB-minnen

En krona per gigabyte
Max. 80 kronor
(100 kronor med moms)

Telefoner med musikspelare
MP3-spelare
Tv-boxar
Tv-apparater
Mediaspelare

En krona per gigabyte
Max. 320 kronor
(400 kronor med moms)

DVD+/-R DL (8,5 GB)

4,80 kronor

DVD+/-RW & RAM (4,7 GB)

4,25 kronor

DVD+/-R (4,7 GB)

2,65 kronor

CD-RW (< 900 MB)

0,90 kronor

CD-R (< 900 MB)

0,60 kronor

Kommentarer
40 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.