Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ljud

Ny lösning för 32-bitarsplugins i Logic Pro X

Avsaknaden av stöd för 32‑bitarsplugins i Apples musikproduktionsprogram Logic Pro X har upprört många. Lösningen heter 32 Lives och är en extern programvara som ger dina plugins 64-bitarsstöd.

När Apple med dunder och brak lanserade Logic Pro X i juli 2013 möttes det med stark kritik gällande främst en punkt. I den nya versionen valde Apple att inte längre ha en inbyggd så kallad brygga, vilken i tidigare versioner gjort att användaren kunnat använda sina #32-bitarsplugins i programmet #Logic Pro, som körs i 64 bitar. Detta har gjort att många professionella användare har valt att antingen dröja kvar i Logic Pro 9 eller till och med bytt till ett annat program som exempelvis Pro Tools eller Cubase. Plugins är, i dessa typer av program exempelvis effekter, synthar, analysverktyg och liknande.

Lösningen - 32 Lives

Redan i september 2013 släppte mjukvarutillverkaren #Soundradix en betaversion av sin väg runt problemet som man valt att döpa till #32 Lives. Företaget kallar programmet för en slags adapter som helt enkelt gör att du kan öppna 32‑bitarsplugins i ditt 64‑bitarsprogram, i detta fall Logic. Efter mycket betatestande har man nu i dagarna släppt version 1.0.1 som sägs vara en ytterst stabil lösning.

Logic Pro bygger, precis som andra musikproduktionsprogram som exempelvis Ableton på pluginsystemet #Audio Units, oftast kallat #AU, till skillnad från exempelvis Pro Tools som använder sig av RTAS och Cubase som använder VST. Samma problem finns delvis för den typen av plugins på andra plattformar. Soundradix 32 Lives är i dagsläget enbart en lösning för kombinationen Mac OS, Logic Pro X och AU‑plugins. Man meddelar dock att man i framtiden eventuellt kommer att skapa motsvarande tjänst för andra plattformar, beroende på efterfrågan.

Programmet köps från Soundradix hemsida, kostar 99 dollar och fungerar med Mac OS 10.7 Lion, 10.8 Mountain Lion och 10.9 Mavericks. Om du vill vara säker på att 32 Lives fungerar med just din uppsättning plugins finns en testversion tillgänglig med vissa begränsningar.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.