Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Uppdatera ditt bibliotek med Itunes Match

Med Itunes Match får användaren hela sitt musikbibliotek tillgängligt i molnet. Med några enkla grepp går det dessutom att uppdatera befintliga låtar på datorn till bättre versioner från Itunes Store.

Itunes Match kom till Sverige i december förra året. Med tjänsten går det att komma åt sitt musikbibliotek från alla sina datorer och IOS-enheter. De låtar som finns på Itunes Store matchas med dessa kopior för att spara utrymme, medan låtar som inte finns laddas upp som original. På exempelvis en Iphone blir det därför alltid bra versioner från Itunes Store som laddas ned så länge låten kan matchas. Men i originalbiblioteket i datorn ligger de gamla versionerna kvar som i många fall är av sämre kvalitét. Ett exempel är ett gammalt album som kodats över från en cd-skiva i MP3-format. Det är som tur är inte särskilt svårt att ersätta dessa låtar med nya versioner från Itunes Store. En förutsättning för detta är att #Itunes Match är aktiverat, och att tjänsten har slutfört en första matchning mot molnet.

Steg ett - filtrera matchad musik

I korthet går tricket ut på att ta bort originalfilerna från Itunes-biblioteket för att sedan ladda hem de matchade Icloud-versionerna. Matchade låtar är samma versioner som på Itunes Store, det vill säga kodade i AAC-format i 256 kilobit per sekund.

Det första att göra är ta fram de låtar i biblioteket som går att uppdatera. Det vill säga musik som är matchad, men som är i sämre kvalitét än vad som finns på Itunes Store. Detta görs enklast genom att skapa en smart spellista.

1. Klicka i menyn Arkiv och välj Ny Smart Spellista
2. Välj som kriterium ett att Icloud-status ska vara Matchad
3. Välj som kriterium två att Bithastighet ska vara mindre än 256 kbit/s

I detta exempel kommer spellistan endast att innehålla ljudfiler med lägre kvalitét än vad som går att få via Itunes Store. Kriterierna kan korrigeras, till exempel om biblioteket innehåller MP3 i högre bithastighet.

Steg två - radera musiken med undermålig kvalitét

Den smarta spellistan ska nu innehålla musik som är lämplig att ersätta. Markera alla låtarna i listan, och radera de från biblioteket genom att trycka Alternativ och Backsteg på tangentbordet. En varningsruta kommer då att dyka upp.

Tryck på Radera Låtar, men var noga med att inte välja att också radera låtarna från Icloud. Den rutan ska vara tom så att Icloud kommer ihåg musiken. I nästa ruta, välj att flytta filerna till papperskorgen för att inte senare ha dubbla kopior som tar upp utrymme på hårddisken. Tack vare Itunes Match ska alla låtarna fortfarande synas i spellistan, men nu ha en liten moln-symbol som betyder att de kan laddas hem.

Ibland blir spellistan inledningsvis tom, men den bör uppdateras inom några sekunder, eller genom att klicka någon annanstans och sedan välja spellistan igen. Annars är det bästa att redigera spellistan, och välja som alternativ att Plats ska vara Inte på den här datorn. Då ska all musik som bara finns i iCloud visas. Det går att klicka på varje låt för sig för att ladda hem, men snabbast är att markera alla låtarna, högerklicka och välja Hämta.

Nu ska låtarna laddas hem från Itunes i rediga versioner med hög kvalitét.

Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.