Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Spara plats i Iphone med appen Optimal Image

Kamerarullen i Iphone tar ofta upp en stor andel av lagringsutrymmet eftersom bilderna lagras högupplösta. Appen Optimal Image vill frigöra mer minne.

Trenden har varit tydlig de senaste åren. Det tas otroligt mycket bilder med våra smarta mobiler då de nästan alltid är med oss lättillgängliga i fickan samtidigt som de inbyggda kamerorna bara har blivit bättre och bättre. En stor andel av utrymmet i telefonen tas därför upp av just bilder. Att köpa en telefon med mer lagringsutrymme är fortfarande dyrt och många väljer därför att hålla sig till den billigaste modellen. En Iphone 5S med 16 gigabyte kostar 6 295 kronor och för varje steg upp med mer lagringsutrymme kostar det en tusenlapp till.

Optimal Image släpptes i #App Store i slutet av januari i år och vill hjälpa till att frigöra mer minne åt Iphone-användare som fotograferar mycket. Göteborgsbaserade Optimal Apps vill ha sju kronor för appen som sedan analyserar kamerarullen i telefonen och räknar ut hur mycket utrymme som kan sparas.

Ingen fara för originalbilderna dock, appen sparar optimerade versioner av bilderna i ett nytt album och sedan är det tänkt att användaren synkroniserar över de stora filerna till datorn och sedan raderar dem från telefonen. Utvecklarna säger att tio gigabyte bilder efter optimering istället tar upp endast en gigabyte utan att bilderna för den delen ser sämre ut.

Appen fungerar även för Ipad-användare, men eftersom det just nu är en app anpassad för Iphone skalar inte gränssnittet för den större skärmen. En version med stöd också för Ipad är på gång tillsammans med appar för Android, meddelar Tomas Dahl som är vd för Optimal Apps.

Att optimera bilderna är inte bara bra för att frigöra utrymme i telefonen som kan användas till annat, det sparar också in på mängden datatrafik som går åt när bilderna ska delas till exempelvis på sociala nätverk som Instagram eller Facebook.

Namn
Optimal Image
Plattform
IOS
Utvecklare
Know IT HT AB
Version
1.0
Pris
7,00 kronor
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
31 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.