Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Erik Schmidt: Brutal konkurrens mellan Apple och Google är bra för kunderna

Googles tidigare vd Erik Schmidt ger i en intervju med Bloomberg sin syn på sökjättens konkurrens med Apple, Facebook och Microsoft.

Nyhetsbyrån Bloomberg intervjuade nyligen Googles styrelsemedlem och tidigare vd Erik Schmidt. Han uttalar sig om bland annat Facebooks köp av Whatsapp, konkurrensen mellan Apple och #Google samt Microsofts position på marknaden.

Erik Schmidt satt tidigare även i Apples styrelse, men avgick 2009 på grund av den ökade konkurrensen mellan Apple och Google. Enligt Schmidt bidrar kampen mellan de två företagen till att hålla nere priserna på smarta mobiltelefoner, och bör ses som något positivt för konsumenterna:

"Striden mellan Apple och Google pressar ner priserna ordentligt för smarta mobiltelefoner. Om Google inte fanns skulle Iphone vara mycket dyrare, och om Apple inte fanns skulle alla Android-telefoner vara dyrare. Värdet för konsumenterna ökar tack vare den brutala konkurrensen."

Facebook och Microsoft

Schmidt uttalar sig också om en annan av Googles konkurrenter, nämligen Facebook. Angående köpet av Whatsapp för 123 miljarder kronor menar han att värdet av affären beror på vad företaget tänker göra med Whatsapp. Utan att gå in på en djupare analys säger han att om Facebook tjänar stora pengar på Whatsapp så är det en bra affär, men annars är det en dålig.

Vidare tar Schmidt upp en tredje konkurrent, nämligen Microsoft. Problemet med det företaget är enligt Schmidt att deras affärsmodell bygger på att de i princip hade en monopol-position vad gäller operativsystem och programvara för pc-marknaden. Men alternativ till Windows och Office finns idag tillgängliga gratis och används på plattformar som Microsoft inte säljer. Microsoft kunde dominera för att distributionsmöjligheterna var få, men idag med internet finns inte den begränsningen längre. Erik Schmidt säger:

"Jag hoppas att marknaden aldrig går tillbaka till en dominans liknande Microsofts som jag upplevde för 20 år sedan. Det vore dåligt för konkurrensen. Jag kämpade mot det, och är väldigt stolt att det idag finns flera starka företag i branschen. Jag hoppas det ska komma ännu fler, det skulle vi alla tjäna på."

Slutligen uttalade sig Erik Schmidt kort om Nokias nya mobiltelefon Nokia X, som använder sig av operativsystemet Android: "Ett intressant exempel på kraften av öppna system och öppen källkod."

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.