Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Angry Birds Go har köp inuti appen, även om det är långt ifrån det värsta exemplet.

Apple och Google diskuterar köp inuti appar med EU

EU-kommissionen bjuder in Google och Apple för att diskutera om det behövs tydligare riktlinjer kring köp inuti appar.

Det finns tre sorters appar till mobila enheter. De som kostar, de som är gratis och de som är gratis att ladda ned fast ändå brukar kräva någon form av köp inuti appen. Den här tredje sorten är omdiskuterad då köpen inte sällan kan kosta flera hundra kronor.

När de här första apparna först dök upp drabbades kanske främst barnfamiljer där föräldrarna fick stora belopp dragna från sina kort efter att barnen köpt "smurfbär", "mynt" eller någon annan valuta för att komma vidare i spelen. Konsumentgrupper i exempelvis Danmark, Storbritannien, Italien och Belgien har uttryckt oro över utvecklingen och nu vill EU-kommissionen utreda om det behövs tydligare riktlinjer.

Kommissionen bjuder in deltagare från branschen, makthavare och konsumentskyddsmyndigheter till samtal. Google och Apple har bjudits in bland annat. Den största oron mot den här typen av appar är att de ofta sägs vara "gratis att ladda ned", men att de inte är "gratis att spela" och att köpen ofta dras automatiskt från registrerade betalkort. Kommissionen säger att över hälften av spelen på nätet i EU sägs vara "gratis", trots att flera av dem har dolda kostnader.

Viviane Reding är EU-kommissionär för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap och säger till nyhetsbyrån Reuters att det är fel affärsmodell att vilseleda konsumenterna.

"Att vilseleda konsumenterna är helt klart fel affärsmodell och går dessutom emot andan i EU:s regler om konsumentskydd. EU-kommissionen kommer att förvänta sig mycket konkreta svar från app-industrin till de farhågor som medborgare och nationella konsumentorganisationer fört fram."

Växer exponentiellt

App-industrin i EU har växt exponentiellt över de senaste åren samtidigt som användningen av smarta mobiltelefoner och surfplattor ökat.

Det går att helt förhindra köp inuti appar i IOS.

EU-marknaden förväntas vara värd 63 miljarder euro inom de kommande fem åren, enligt siffror från kommissionen. Användare i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Nederländerna och Belgien spenderade uppskattningsvis 16,5 miljarder euro på nätspel under 2011.

Många av de här gratisapparna är spel som riktar sig till barn och unga. På de flesta enheter finns det inställningar för att förhindra den här typen av köp så att barn inte ska kunna handla utan att föräldrarna känner till det.

Bland förslagen som ska diskuteras finns krav på tydligare förklaringar till spel om kostnaderna, att incitament till att handla med "köp nu!" eller "uppgradera nu!" ska tas bort och att automatiska köp utan uttryckligt samtycke ska förhindras.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.