Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Webben fyller 25 år idag

Tim Berners-Lee uppfann webben - World Wide Web - för 25 år sedan. Idag gästar han Googles officiella blogg för att tala om framtiden.

Idag för 25 år sedan lade forskaren Tim Berners-Lee på CERN fram ett förslag till ett globalt nätverk av hypertextdokument. Enligt förslaget kunde dokument lagras på webbservrar världen över, och på så vis bilda en världsvid väv.

Detta projekt tog snabbt fart och blev det vi idag känner till som World Wide Web, ofta felaktigt beskrivet som synonymt med internet. Berners-Lee skrev också den första webbläsaren, som efter att först blivit tillgänlig på CERN spreds världen över under 1991. Idag beräknas ungefär 40 procent av jordens befolkning vara anslutna till internet via World Wide Web.

Med anledning av jubileet har den numera adlade sir Tim Berners-Lee skrivit ett gästinlägg på Googles officiella blogg. Där efterlyser bland annat Berners-Lee en digital rättighetsförklaring som ska skydda användare av internet.

Enligt Berners-Lee har internet och WWW bidragit till ökad öppenhet och demokrati världen över, förändrat utbildningsväsende och sjukvård samt genererat triljoner dollar i ekonomiskt värde. Allt detta har varit möjligt genom att World Wide Web i grunden är byggt för att vara decentraliserat, icke-hierarkiskt och öppet. Nätet kan användas för alla typer av information och går att ansluta till från vilken enhet och med vilket slags program som helst. Men detta är inte något självklart, skriver han:

"Idag är en dag att fira. Men det är också ett tillfälle att tänka och diskutera, och göra. Det är dags för avgörande beslut om internets framtid, och det är viktigt att vi inte är tysta. Hur ska vi ge de 60 procent av jordens befolkning som inte är anslutna tillgång till internet? Hur kan vi försäkra oss om att nätet stöder alla språk och kulturer, inte bara de största? [..] Ska vi tillåta andra att paketera och begränsa vår närvaro på nätet, eller ska vi skydda det magiska med ett öppet nät och kraften det ger oss att upptäcka och skapa vad som helst?"

Berners-Lee uppmanade i sitt inlägg alla att delta i diskussionen om nätets framtid, och att se till att varje land upprättar digitala rättighetsförklaringar som garanterar sina medborgare rätten till ett fritt och öppet nät. Han hänvisade också till sajten webat25.org, där webbens födelsedag firas.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.