Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple säljer sin Mac-division

I ett pressutskick till utvalda kanaler tillkännages att Apple helt upphör med tillverkning av datorer. Varumärket Mac säljs till Facebook, som sägs betala upp till 300 miljarder dollar.

Apple var från början en renodlad tillverkare av persondatorer, men har under åren utvidgat verksamheten till handhållna enheter som Ipod, Iphone och Ipad. 2007 bytte företaget namn från Apple Computer Inc. till Apple Inc. för att spegla sina nya verksamheter.

Nu klipper Apple bandet med sin gamla produktlinje helt. I ett överraskande pressutskick till utvalda kanaler meddelar Facebook att man slutit avtal med Apple om att köpa företagets Mac-division. Parterna uppges ha skrivit på ett preliminärt bindande avtal, och affären planeras att vara avslutad i början av juli.

Enligt pressutskicket påbörjades samtal om ett övertagande redan under Steve Jobs sista tid som Apples vd. Facebooks grundare Mark Zuckerberg hade en god relation med Jobs, och de båda hade ömsesidig respekt för varandra.

Ska fokusera på IOS

Enligt Facebooks grundare Mark Zuckerberg är köpet ett logiskt steg i ambitionen att förvandla Facebook till ett självförsörjande bolag med kontroll över både mjukvara och hårdvara.
– Apples datorer är av erkänd kvalitet, och Facebook är det naturliga hemmet för dessa, säger han.

Vad köpet kostar Facebook är inte avslöjat, men spekulationer nämner siffror i storleksordningen 300 miljarder dollar, motsvarande 1 900 miljarder svenska kronor. Facebook köpte tidigare i år Whatsapp för 19 miljarder dollar, och nu senast Occulus VR för 2 miljarder dollar.

Från Apples sida kan försäljningen bero på en sjunkande efterfrågan på datorer till förmån för mer mobila enheter som smarta mobiltelefoner och surfplattor. Större delen av Apples omsättning kommer idag från Iphone och Ipad. När affären är avslutad i juli kommer Apple enbart att fokusera på sitt mobila system IOS och tillhörande produkter.

Enligt uppgifter ingår i köpet också all Apple-utvecklad mjukvara för Mac, inklusive operativsystem. Inga detaljer är kända, men enligt personer involverade i affären kommer nästa version av OS X att få fler inbyggda Facebook-funktioner som en tidslinje direkt på skrivbordet och möjligheten att checka in på en plats vid inloggning. Systemet kommer också att byta namn till Facebook OS.

Vi kommer löpande att rapportera mer om affären mellan Apple och Facebook i takt med att fler detaljer blir kända.

April, april!

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.