Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Windows Phone 8.1 konkurrerar med Siri

Microsoft har presenterat en uppdatering till Windows Phone 8 med många nya funktioner, så som ett tangentbord med snabb textinmatning och den digitala personliga assistenten Cortana.

Microsofts första större uppdatering till sitt mobila operativsystem #Windows Phone 8 har presenterats, och det bjuds på många förändringar. Microsoft har presenterat det som är nytt på sin blogg, och via videoklippet nedan.

Flera av funktionerna påminner om redan befintliga i IOS 7, men andra ser ut att lägga sig i framkant som till exempel möjligheten att skriva på tangentbordet genom att dra med fingrarna över bokstäverna.

Anpassa utseendet

Windows Phone 8.1 ger användaren större möjligheter att anpassa utseendet, till exempel genom olika teman. Det går nu också att lägga till en bakgrundsbild på hemskärmen. Detta sker genom att de flesta av de så kallade "Live Tiles", rutor som motsvarar app-ikonerna i IOS blir genomskinliga och visar bilden bakom. Hemskärmen har också fått en tredje kolumn med rutor, något som tidigare bara fanns på telefoner med större skärmstorlekar.

Cortana – Siris utmanare

Den kanske största nya funktionen är Microsofts digitala personliga assistent. Utmanaren till Apples Siri har döpts till Cortana, efter en känd karaktär från Xbox-spelet Halo. Precis som den artificella intelligensen i Halo ska Cortana i Windows Phone 8.1 hjälpa användaren med information och påminnelser. Liksom i Halo är det Jen Taylor som gör rösten till Cortana.

Cortana kan, precis som Siri, lära sig användarens relation till olika kontakter i adressboken, som till exempel en syster. Cortana lär sig också information om användaren som dennes intressen genom att ställa inledande frågor. All information Cortana samlar på sig sparas i en virtuell anteckningsbok för snabb överblick.

Det går att prata direkt till Cortana, eller skriva till henne via tangentbordet, som då också svarar via text. Cortana är ansluten till Microsofts sökmotor Bing, och kan även kommunicera med tredjepartsappar som Skype, Twitter och Facebook.

Cortana börjar som en betaversion, och är tänkt att lanseras i USA, Storbritannien och Kina under andra halvan av 2014. Under 2015 ska fler länder få tillgång till tjänsten.

Nya inställningar och kontroller

Den nya funktionen Action Center påminner om Notiscenter och Kontrollcenter i Iphone. Funktionen kommer fram genom att dra från överdelen av skärmen, och visar notiser och meddelanden. Härifrån kommer användaren också åt vissa inställningar snabbt, som Flygplansläge, Wifi, Bluetooth och Rotationslås.

Windows Phone 8.1 innehåller också funktioner för att kontrollera och överskåda mobildata, batteri och trådlöst nätverk. Telefonen kan hålla koll på hur mycket mobildata som förbrukas per månad, och kan presentera detta fördelat över olika appar. Om datamängden håller på att ta slut för månaden kommer fler datakrävande aktiviteter att sparas tills telefonen har tillgång till ett Wifi-nät.

"Wifi Sense" kan också spara mobildata genom att automatiskt ansluta till publika nätverk, och kan också spara information om vänners trådlösa nät, så att telefonen kan ansluta till dessa utan att man behöver skriva in lösenord manuellt.

Slutligen innehåller Windows Phone en batterisparare, som visar vilka appar som använder mycket ström. Det finns också ett autoläge som kan begränsa vissa funktioner för att spara på batteriet.

Tangentbord med snabb inmatning

Tangentbordet i Windows kan nu lära sig stilen hos den som skriver, och även lära sig namnen på kontakter i adressboken. Detta gör telefonen bättre på att autorätta inmatad text. En inbyggd funktion är att det går att skriva genom att helt enkelt dra med fingrarna över tangentbordet, något som ska göra snabbare inmatning möjlig. Microsoft hävdar att denna nya funktion slagit världsrekordet i textinmatning med åtta sekunder. Rekordet hölls tidigare av appen Swype, som fungerar på ett liknande sätt.

Utöver detta har mediafunktioner som Musik, Video och Podradio flyttats till separata appar, och appen Kalender har fått en ny veckovy. Skype har integrerats med telefon-appen, så att vanliga mobilsamtal kan uppgraderas till ett Skype videosamtal med en knapptryckning.

Gratis på mindre skärmar

Windows Phone 8.1 kommer att finnas som en uppdatering till mobiler som redan har Windows Phone 8, och kommer att finnas förinstallerat på nya mobiler som Lumia 630, 635 och 930. Anmärkningsvärt är också att operativsystemet kommer att bli gratis att använda på enheter med en bildskärm mindre än nio tum. Detta får ses som ett svar på konkurrenterna Google och Apple, som både distribuerar sina operativsystem utan kostnad. Kanske kan detta tillsammans med nya efterfrågade funktioner göra fler telefontillverkare intresserade av Windows Phone 8, och ge Microsoft en välbehövlig knuff på marknaden.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.