Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Korta nyheter vecka 18

Det händer mycket saker som 99mac inte hinner skriva om. Prylar släpps, appar uppdateras och nyheter flödar. Här kommer en bunt länkar, tips och annat anmärkningsvärt från veckan som varit.

Apple lägger till Stonehenge i kartor

Apple fortsätter att lägga till platser som 3D-vyer i sin karttjänst. Senast i raden är fornminnet Stonehenge. De som inte vill besöka engelska landsbyggden för att se det mystiska byggnadsverket kan nu betrakta det från olika vinklar bekvämt från sin Mac eller IOS-enhet.

Vinsttapp för finska Rovio

Finska spelföretaget Rovio rapporterar räkenskapsåret 2013. Intäkterna för året blev 156 miljoner euro, upp något jämfört med året innan. Det intressanta i rapporten är dock att vinsten efter skatt blev 26,9 miljoner euro, ett tapp på över 50 procent jämfört med året innan.

Några av de största konkurrenterna är King och Supercell, bakom spel som Candy Crush och Clash of Clans. Spelen är gratis att spela, men erbjuder köp inuti appen. Rovio har släppt ett sådant spel, Angry Birds Go, men har annars tagit betalt för sina spel. Rovio licensierar också Angry Birds till exempelvis leksakstillverkare. Den typen av affärer står nu för nästan 50 procent av företagets intäkter.

Företagets ekonomichef Herkko Soininen säger att Rovio la en grund förra året med nya affärsmodeller, men att effekterna inte syns än.

"Vi investerade i nya affärsområden, såsom animering och videodistribution, vågade oss på nya affärsmodeller i spel och befäste vår starka marknadsposition när det gäller licensiering av konsumentprodukter."

Nya och uppdaterade appar

Facebook Messenger

Det sociala nätverket Facebook fortsätter att satsa på sin separata app för att skicka meddelanden. Användare kan nu skicka filmklipp till varandra och det går snabbare att skicka bilder utan att lämna konversationen. Dessutom har det blivit lättare att lägga till dekaler som andra skickar till sin egen samling.

Namn
Messenger
Plattform
IOS
Utvecklare
Facebook, Inc.
Version
5.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska med flera

Clear får påminnelser

Den populära att-göra-appen Clear kan nu också ge påminnelser. Appen har uppdaterats till version 1.4. Användare får ange datum och tid för sina påminnelser och dessa synkroniseras sedan om användaren har flera enheter.

Namn
Clear – Tasks, Reminders & To-Do Lists
Plattform
IOS
Utvecklare
Realmac Software Limited
Version
1.4
Pris
39,00 kronor
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska

Snapchat får nya videofunktion

Snapchat är en populär chattklient där användare delar med sig av bilder och text som sedan försvinner – om inte någon av deltagarna tar en skärmdump förstås.

Nu lägger teamet bakom appen till en ny funktion kallat för chat. Om två användare båda är närvarande i chatten kan de nu videosamtala med varandra.

Användaren ser sig själv som en liten bubbla och personen på andra änden syns i fullskärm. Genom att dra bubblan upp eller ner över skärmen byter Snapchat mellan telefonens bakre och främre kamera så det går snabbt och enkelt att byta mellan att visa sig själv och det man har framför sig.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.