Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple börjar meddela kunder om informationsutlämning

Flera stora teknikföretag ändrar nu sitt förhållningssätt till begäran om informationsutlämning från NSA och andra myndigheter. Nu tänker man börja meddela drabbade användare om detta.

Efter förra årets debatt om PRISM-avtalet och avslöjade övervakningsskandaler har frågan väckts om hur företag ska svara på begäran att lämna ut uppgifter.

Bland annat Apple, Facebook och Google anklagades för att ha lämnat ut uppgifter om sina kunder till NSA, FBI och brittiska underrättelsetjänsten GCHQ genom PRISM. Apple har förnekat samarbete med NSA, och även skrivit ett öppet brev där man säger sig värna om sina kunders integriter, och släppt utlämningsstatistik.

Nu rapporterar The Washington Post att Apple kommer att börja meddela kunder om företaget får en hemlig begäran att lämna ut information. Även Microsoft, Facebook och Google har uppdaterat sina villkor på liknande sätt. Detta innebär alltså en skarp kontrast mot tidigare praxis att i tysthet lämna ut till exempel e-post och annan data på begäran.

Kan ge brottslingar chans att fly

Detta kan nu ge drabbade medborgare större möjligheter att bemöta informationsutlämning genom rättegång. Det amerikanska justitiedepartementet har dock kritiserat de nya besluten och sagt att det kan bidra till att uppmärksamma brottslingar på att de befinner sig under utredning, samt utsätta potentiella brottsoffer för fara. Departementets talesman Peter Carr sade i ett uttalande:

– Risken att liv sätts i fara och risken att bevismaterial förstörs, eller att misstänkta brottslingar hinner fly eller utpressa vittnen är inte bara hypotetisk, den är tyvärr rutinartad.

Enligt de nya förhållningssätten skulle begäran om utlämning av information endast ske i tysthet om företagen specifikt förbjöds att meddela det av en domare eller annan rättsinstans. Begäran som sker från domstolen FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) kommer det heller inte kunna meddelas om, då dessa är hemligstämplade enligt lag.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.