Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple skriver inte under för nätneutralitet

Över 50 företag har skrivit under ett brev som argumenterar för nätneutralitet. Bland andra deltar Microsoft, Google och Facebook, men Apple avstår.

Nätneutralitet är principen att all trafik på internet ska behandlas lika, och inte vara föremål för begränsningar utifrån vem som är avsändare, vilken typ av data som skickas eller vilka plattformar som är inblandade. Förespråkare ser #nätneutralitet som en viktig del i ett öppet internet.

Enligt ett nytt lagförslag som amerikanska myndigheten FCC (Federal Communications Commission) tar ställning till skulle internetleverantörer ges möjlighet att låta vissa av sina kunder använda anslutningar med högre hastighet än övriga mot en extra avgift. Detta har satt igång en intensiv debatt i USA, där framförallt bredbandsleverantörer som Comcast kräver bättre möjligheter att prioritera användare mot betalning.

Över 50 av världens största teknikbolag har nu undertecknat ett brev till FCC som tar ställning för nätneutralitet, rapporterar The Verge. Gruppen leds av bland andra Amazon, Ebay, Facebook, Google, Microsoft och Twitter. I brevet står bland annat att läsa:

Istället för att tillåta ett individualiserat köpslående och diskriminering borde kommissionens regler skydda internets användare och företag, både på stationära och mobila plattformar, mot blockering, diskriminering och prioritering mot betalning, och borde göra hela internetmarknaden mer transparent. [..]
Sådana regler är nödvändiga för internets framtid. Den här kommissionen [FCC] borde ta nödvändiga steg för att försäkra sig om att internet förblir en öppen plattform för yttrandefrihet och handel så att Amerika fortsätter att vara världsledande på teknikmarknaden.

Apple frånvarande

Anmärkningsvärt nog saknas Apple bland företaget som skrivit under. Anledningen till detta är inte känd, men enligt tidigare rapporter har Apple haft möten med leverantörer som Comcast. Rykten har gjort gällande att dessa möten har gällt framtida strömnings-tjänster kopplade till Apple TV, och att förhandlingar har skett om prioritering av dessa tjänster. Detta har gjort Apples ståndpunkt vad gäller nätneutralitet något av en öppen fråga.

Ett avtal mellan Apple och Comcast skulle kunna kringgå regelverken genom att distribuera Apples tjänster i ett eget "körfält", motsvarande hur leverantörer idag delar upp internet, kabel-tv och telefonlinjer, skriver sajten TUAW. Därmed skulle Apples prioritet inte konkurrera med övrig internettrafik. Alla detaljer om förhandlingar mellan Comcast och Apple är dock obekräftade och ett sådant avtal – om det ens finns – är än så länge rena spekulationer.

En annan möjlig förklaring till Apples frånvaro på listan är att Apple helt enkelt förbereder ett eget utlåtande angående lagförslaget till FCC.

I Sverige hanteras frågan om nätneutralitet av PTS, Post- och telestyrelsen. Under 2014 är PTS ordförande för EU-myndigheten Berec (Body of European Regulators for Electronic Communication) som samordnar arbetet med att skapa ett övergripande EU-regelverk kring nätneutralitet. Europakommissionen har en webbplats med information om unionens arbete för att bevara ett öppet internet.

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.