Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple lanserar Swift

Swift är Apples nya moderna programmeringsspråk som ska underlätta för utvecklare att skapa program för IOS och OS X.

Den största nyheten för utvecklare under gårdagens WWDC-presentation var det helt nya programmeringsspråket #Swift. Det är Apples uppföljare till nuvarande Objective-C som används för att skriva program för IOS och OS X.

Nyheten om ett nytt programmeringsspråk från Apple hade inte läckt ut i förväg och var därmed en stor överraskning för utvecklare och journalister, trots att Apple i hemlighet jobbat med det i flera år. Det gick inte att ta mista på entusiasmen bland de tusentals utvecklarna i publiken som jublade och applåderade när Craig Federighi, Apples chef för mjukvaruutveckling, radade upp punkter där Swift var bättre än Objective-C.

Swift är ett modernt programmeringsspråk avsett att göra det enklare, effektivare och till och med roligare för utvecklare att skriva program som har färre fel och högre säkerhet. Språket är designat för att eliminera vanliga källor till fel och misstag i kod som i sin tur kan bli säkerhetshål.

Kod skriven i Swift går att blanda med Objective-C-kod, båda språken fungerar sida vid sida vilket betyder att tröskeln in är låg för utvecklare som idag har existerande program att utgå ifrån. Swift har också fullt stöd för Cocoa och Cocoa Touch, Apples ramverk för att skapa program för OS X respektive IOS.

Enkelhet och prestanda i fokus

Swift är bekant för utvecklare i Objective-C på många punkter samtidigt som det är enklare för nybörjare att komma igång med då det påminner om skriptspråk som Javascript. Med Swift går det att åstadkomma samma resultat med kortare kommando och färre rader än i Objective-C.

Skriptspråk som förenklar och hjälper utvecklare brukar ha sämre prestanda än mera grundläggande programmeringsspråk, men så är inte fallet med Swift. Apple utlovar avsevärt bättre prestanda än det populära skriptspråket Python och till och med bättre prestanda än Objective-C.

Playground för omedelbar återkoppling

Tillsammans med Swift kommer också Playground, en plats där utvecklare har möjligheten att se effekten av kodändringar direkt, utan att behöva gå den traditionella vägen via kompilering av program. Med hjälp av bland annat grafisk visualisering och tidslinje är det enklare att se vad funktioner och API-anrop resulterar i.

Swift fungerar redan idag i en nysläppt betaversion av Xcode 6 som finns tillgänglig för utvecklare att hämta. Apple har släppt en bok på 500 sidor med utförlig dokumentation av Swift som finns att hämta till gratis till Ibooks genom Itunes Store. De har även samlad dokumentation kring Swift på Apples webbplats för utvecklare.

När Apple släpper IOS 8 och OS X Yosemite till hösten kommer det att gå att skicka in appar som använder Swift i koden till App Store och Mac App Store.

Kommentarer
13 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.