Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apples verktygslådor för hem och hälsa

Rykten om Healthbook och det smarta hemmet visade sig vara sanna, även om de inte heter eller såg ut riktigt som förhandsuppgifterna gjorde gällande.

Inför #WWDC kom uppgifter om att Apple skulle släppa en ny app i IOS 8 kallad Healthbook, som skulle innehålla flera hälso- och friskvårdsfunktioner. Appen skulle också tillåta tredjepartsutvecklare att koppla sina hälsoprodukter till appen.

När IOS 8 lanserades visade sig ryktena ligga väldigt nära sanningen, även om appen kort och gott kallas Health. Precis som förutspått är Health en samlingsplats för hälsorelaterad data och kan därmed visa allt från förbrända kalorier till blodtryck, antal sömntimmar, näringsintag och stegräknare. Dessutom finns en funktion där Health kan skapa ett ICE-kort (In Case of Emergency) med relevant medicinsk information och kontaktpersoner i händelse av nödfall. Kortet går att nå redan från låskärmen utan att enheten behöver låsas upp.

Bakom kulisserna finns ramverket Healthkit för utvecklare, som låter dem bygga in stöd för Health i sina egna appar så att medicinsk information kan delas med Health och med varandra. Det betyder att till exempel en app som mäter näringsintag kan dela med sig av den informationen till en träningsapp som kan svara med att generera ett passande träningsprogram. #Healthkit kan alltså beskrivas som en miljö där appar kan samordna hälsoinformation. Det betyder också att hur kraftig Health blir beror på vilka andra appar och utrustning som används.

Apple tillkännagav också samarbete med medicinska institut och kliniker i USA. Om ett sjukhus använder system kopplade till Healthkit kan de till exempel få information om en patients blodtryck skickade direkt från telefonen, så att vårdbehandlingen går snabbare och blir smidigare. Om detta får stor spridning kan det innebära stora förändringar i hur vårdcentraler och sjukhus fungerar.

Homekit för det smarta hemmet

Andra uppgifter som läckte ut innan WWDC handlade om hur Apple på ett liknande sätt skulle samla utvecklare av appar för det smarta hemmet. Även detta visade sig bestå av ett ramverk för utveckling i IOS, med det logiska namnet Homekit. Många enheter i hemmet som lås, lampor och termostater blir idag smartare och kan styras från appar i telefonen. Precis som med Healthkit fungerar #Homekit som en samlingsplats för dessa om apptillverkare bygger in stöd för det. Genom Homekit kan alla smarta prylar i hemmet paras ihop med användarens Iphone och styras i grupp eller individuellt. Homekit fungerar också tillsammans med Siri.

Med Homekit kan prylar också grupperas, så att exempelvis ett enda kommando när användaren ska gå och lägga sig släcker lamporna, låser dörren och sänker termostaten till bekväm sovtemperatur. Precis som med Healthkit kan detta potentiellt innebära stora förändringar i människors liv, men kraften i Homekit är beroende av att tillverkare av utrustning för hemmet bygger in stöd för det. Apple tillkännagav att man inlett samarebete med flera stora aktörer inom området, som Philips och Honeywell med flera.

Apples verktygslådor för utvecklare.

Fler ramverk för utvecklare

Healthkit och Homekit var de mest uppmärksammade nya ramverken för utvecklare, men Apple presenterade också flera andra API-samlingar (programmeringsgränssnitt) som underlättar för utvecklare inom olika områden.

Photokit tillåter appar att läsa och skriva till telefonens bildbibliotek med snabbare prestanda samt göra icke-förstörande ändringar till bilderna. Appar kan också radera bilder med användarens tillåtelse.

Cloudkit hjälper utvecklare att bygga in molnstöd i sina appar genom att ta över hanteringen av databaser, sökning och lagring i molnet. En app behöver bara kopplas till Cloudkit för att kunna nyttja funktionerna. Cloudkit är gratis för databaser på upp till tio terabyte, och för överföringar på upp till 50 gigabyte data per dag.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.