Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tillägg ger kraftfullare appar i IOS 8

Med IOS 8 kan användare slippa att växla mellan appar, eller att länkar öppnar sig i Safari istället för i rätt app som redan finns nedladdad i enheten. Apple inför något de kallar för tillägg.

Med IOS 8 får utvecklare många nya kraftfulla verktyg som kommer att ge appar nya möjligheter. Kanske den viktigaste förändringen är så kallade Tillägg, [eng: App Extensions]. Ett tillägg kommer alltid från en särskild app, men körs fristående från den och går att betrakta som en egen liten mini-app.

Ett apptillägg gör enkelt uttryckt att en app kan förlänga sin funktionalitet och göra den tillgänglig för användaren inuti en annan app. Ett exempel är att appen Tumblr skulle kunna skapa ett tillägg så att en Tumblr-knapp dyker upp i Safari och innehållet i en webbsida enkelt kan delas på Tumblr direkt från Safari.

En app kan inte dela vad som helst, utan IOS 8 definierar ett antal områden som anger vilken typ av funktionalitet som kan delas. Dessa områden kallas för Tilläggspunkter [eng: Extension Points]. Ett exempel är Egna Tangentbord [eng: Custom Keyboard] som tillåter att tangentbordet kan ersättas av ett från tredje part, som exempelvis Fleksy.

En annan tilläggspunkt med ganska uppenbart syfte är Bildredigering [eng: Photo Editing] som tillåter appar att lägga sina filter och redigeringsverktyg direkt i appen Bilder. Därmed kan bilder och videos enkelt redigeras med dessa verktyg utan att behöva exporteras till en annan app.

Tilläggspunkten Dela [eng: Share] tillåter en app att dela exempelvis bilder, videor, webbsidor och annat innehåll med sociala nätverk som i exemplet med Tumblr ovan. Förvaring [eng: Storage Provider] gör att en app kan placera dokument i ett utrymme, i praktiken en slags mapp, som sedan kan kommas åt av andra appar som kan läsa dokumenttypen.

Egna händelser [eng: Custom Actions] gör att en utvecklare kan skapa en egen händelseknapp som manipulerar eller ändrar innehållet i en app. Ett exempel är en app som kan vattenstämpla ett dokument i en annan app eller översätta en text till ett annat språk.

Idag [eng: Today] slutligen låter en app visa information eller utföra funktioner inuti Notiscenter. Tillägg som placeras i Notiscenter är alltså samma sak som Widgets.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.