Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tesla släpper sina patent fria

Biltillverkaren Tesla gör alla sina patent för elbilar tillgängliga att använda för konkurrenter, med avsikten att driva utvecklingen av miljövänligare fordon framåt.

#Tesla tillverkar lyxiga elbilar, och har väckt uppmärksamhet tidigare i år genom möten med Apple, som enligt rykten avhandlade ett samarbete gällande tillverkning av batterier.

Nu meddelar Tesla via företagets blogg att man gör samtliga av sina patent tillgängliga för konkurrenter att använda. Anledningen är enligt Teslas vd Elon Musk att driva framåt utvecklingen av elektriska bilar. Musk skriver:

"Tesla Motors skapades för att driva utvecklingen av hållbara transportmedel. Om vi själva bereder en väg framåt och skapar attraktiva elektriska fordon, men sen lägger landminor bakom oss i form av intellektuell egendom för att hindra andra, då motverkar vi vårt mål. Tesla kommer inte att inleda rättsliga processer mot någon som i god tro vill använda vår teknologi."

Elon Musk skriver också att Tesla tidigare samlat patent av fruktan att större biltillverkare annars skulle kopiera tekniken och konkurrera ut Tesla genom sina större resurser. Detta har dock visat sig vara helt felaktigt - elektriska eller andra bilar som inte drivs av bensin utgör en försvinnande liten del av de större tillverkarnas verksamhet, som regel mindre än en procent enligt Musk.

Över en miljard bilar på vägarna

Enligt en rapport från bilindustri-sajten Wardsauto fanns det redan 2010 över en miljard bilar i användning världen över, och antalet nyregistreringar var det året mer än 35,6 miljoner. Störst ökning av nya bilar sker i Kina, som 2010 stod för cirka hälften av nya registreringar. En överväldigande majoritet av dessa bilar är alltså fortfarande bensindrivna, vilket Tesla nu hoppas bidra till att ändra. Elon Musk uttrycker ingen oro över Teslas framtid:

"Ledarskap inom teknologi styrs inte av patent, vilket historien gång på gång har visat är ett klent skydd mot en fast besluten konkurrent, utan däremot av ett företags förmåga att attrahera och motivera världens mest begåvade ingenjörer. Genom att tillämpa principerna kring öppet innehåll på våra patent tror vi att Telas position kommer att stärkas snarare än försvagas."

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.