Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Microsoft patenterar mekanisk fjäril

Microsoft har ansökt om patent på en lösning där en robotfjäril kan registrera människors sinnesstämning och anpassa sina vingrörelser utifrån detta i syfte att minska stress.

Ett av årets mest ovanliga patent står Microsoft för, med en teknik avsedd att registrera och minska exempelvis stress. Deras ansökan skickades in 2012, och har nu publicerats av amerikanska patentbyrån, enligt en rapport från Patently Mobile. I olika tillämpningar innefattar patentet dels en komponent som registrerar en användares sinnesstämning, och dels en apparat som reagerar olika beroende på situationen. Apparaten kan också ha en mekanisk komponent som rör sig på olika sätt beroende på vilket mentalt tillstånd som registreras.

I patentets exempel består apparaten av en robotfjäril, och den rörliga komponenten av dess vingar. Fjärilen ska kunna känna av användarens sinnesstämning och anpassa sina rörelser med vingarna utifrån detta. Den kan variera hastigheten på vingarna, vilket exempelvis kan ändra ljudet den genererar från ett svagt surrande till ett mer kraftigt vingslag. Detta skulle enligt patentbeskrivningen spegla användarens humör, så att fjärilens beteende visar om användaren är exempelvis avslappnad eller stressad och/eller nervös.

Fjärilens beteende skulle också kunna fungera som en varningssignal för användaren själv att den exempelvis är stressad. Han eller hon kan då vidta åtgärder för att sänka sin stressnivå, och kommer att få återkoppling om detta lyckas genom fjärilens rörelser.

Patentet beskriver också en tillämpning där fjärilens rörelser mer aktivt skulle kunna ändra användarens mentala tillstånd. Baserat på studier hur människor reagerar på rörelse kan fjärilen anpassa sina vingrörelser när den registrerar stress, och flyga på ett sätt som ska ha en lugnande inverkan.

Att företag patenterar teknik och lösningar betyder dock inte att liknande produkter nödvändigtvis når marknaden. Det är alltså inte säkert att vi kommer kunna köpa en robot-fjäril från Microsoft.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.