Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ryssland kräver tillgång till Apples källkod

Frågan om förekomsten av bakdörrar i operativsystemet IOS har fått Ryssland att begära insyn i Apples källkod för att försäkra sig om att företagets enheter inte används för att spionera på landet.

Under konferensen Hackers on planet Earth i juli hävdade säkerhetsanalytikern Jonathan Zdziarski att han funnit bakgrundsprocesser i IOS med oklart syfte som skulle kunna användas för att samla användardata från enheterna. Detta rapporterades av The Unofficial Apple Weblog, som sedan följde upp med att Apple förnekade att man lagt in denna typ av bakdörr i IOS.

Enligt Apple var de processer Zdziarski funnit avsedda att samla diagnostisk information, och tänkta att användas vid till exempel felsökning. Apple gjorde ett uttalande till Tim Bradshaw, reporter på Financial Times, som delade informationen på Twitter. Apple säger:

"Vi har designat IOS så att dess diagnostiska funktioner inte kompromissar med användarens integritet och säkerhet, men fortfarande ger relevant information till företags IT-avdelningar, utvecklare och Apple för att felsöka tekniska problem. En användare måste ha låst upp sin enhet och gått med på att lita på en annan dator innan den datorn kan komma åt den begränsade diagnostiska informationen. Användaren måste gå med på att dela den här informationen, och data överförs aldrig utan deras medgivande."

Apple har också gjort ett supportdokument tillgängligt som beskriver de bakdörrar som finns i IOS, och vad deras syfte är.

Ryssland kräver källkod

Några som inte nöjer sig med Apples uttalanden är Ryssland, som gjort en officiell förfrågan om att få ta del av Apples källkod till IOS för att själva försäkra sig om att systemet inte används för att spionera på Ryska institutioner. Enligt Reuters gjordes förfrågan direkt till företrädaren för Apple i Ryssland, Peter Engrob Nielsen.

I ett uttalande säger Rysslands kommunikationsminister Nikolai Nikiforov att förfrågan ska ses i ljuset av de senaste årens övervakningsskandaler:

"Edward Snowdens avslöjanden 2013 och den amerikanska underrättelsetjänstens offentliga uttalanaden om att stärka övervakningen av Ryssland i år har påverkat förtroendet för utländsk mjukvara och hårdvara allvarligt."

Ryssland har också gjort en liknande förfrågan till det tyska mjukvaruföretaget SAP om att få tillgång till källkod. Apple har ännu inte kommenterat saken.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.