Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nya Mac Mini öppnas upp

Den nya versionen av Mac Mini har öppnats, och avslöjar minnen som inte går att byta, och processorer som i många fall har lägre prestanda än sin föregångare.

Varje gång Apple släpper ny hårdvara brukar sajten Ifixit plocka isär den komponent för komponent, och så har även skett för den nya versionen av Mac Mini som Apple lanserade förra veckan. Ifixit brukar också dela ut ett betyg på en tiogradig skala som beskriver hur lätt det är att själv reparera datorn.

Tio är det bästa, och den nya Mac Mini tilldelades betyget sex. Detta är lägre än den tidigare modellen från 2012, som fick betyget 8. Det som drar ner möjligheten att reparera den nya Mac Mini är bland annat att det nu behövs en skruvmejsel av typen Torx T6 för att öppna datorn, och att RAM-minnet nu sitter fastlött på moderkortet och inte längre går att byta.

Prestandamässigt är nya Mac Mini en blandad kompott. Airport-kortet ansluts nu till moderkortet med PCIe och stöder det snabbare trådlösa nätverksprotokollet 802.11ac. Ifixit noterar också att datorn har en ny typ av fläkt som är mindre känslig mot stötar och är tystare än tidigare.

Datorn som Ifixit öppnade är den billigaste modellen, där processorn är Intels dubbelkärniga Core i5-4260U med grafikkretsen Intel HD Graphics 5000. Detta är samma processor som också sitter i den Macbook Air som kom tidigare i år. De två kraftigare varianterna av Mac Mini har i5-4278U respektive i5-4308U, vilka motsvarar de i nuvarande 13-tumsversionerna av Macbook Pro med Retinaskärm. Det innebär att Mac Mini inte längre erbjuds i ett utförande med fyrkärnig processor, vilket modellen från 2012 gjorde.

Sammanfattningsvis gör det här att årets upplaga av Mac Mini sannolikt uppvisar en lägre prestanda än den tidigare toppmodellen när det gäller mer krävande aktiviteter som använder flera trådar. Den nya billigaste modellen är överlag mindre kraftfull än sin föregångare.

Samtidigt har instegspriset sjunkit, och för normal användning bör nya Mac Mini vara adekvat. Processorernas lägre strömförbrukning kan också vara tilltalande. Mer djupgående tester är dock nödvändigt för att avgöra exakt hur den nya Mac Mini står sig prestandamässigt.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.