Ipad Air 2 har trekärnig processor

Tester visar att nya Ipad Air 2 med stor marginal är den snabbaste IOS-enheten hittills, och att A8X-processorn har tre kärnor istället för två.

När Apple lanserade nya Ipad Air 2 förra veckan introducerade de också en snabbare variant av processorn A8 som sitter i Iphone 6 och 6 Plus. Processorn som driver Air 2 heter A8X och innehåller tre miljarder transistorer, en miljard fler än vad som finns i A8. Enligt nya prestandatester med Geekbench 3 har A8X tre kärnor istället för två som A8 och A7.

Andra mobila enheter har redan infört fyrkärniga processorer, men Apple har hittills hållit sig till dubbelkärniga. En tredje kärna i A8X bidrar till betydligt bättre prestanda hos Ipad Air 2 jämfört med tidigare utgåvor och placerar också den nya surfplattan framför Iphone 6 och Iphone 6 Plus som lanserades förra månaden. Ipad Air 2 har också som första IOS-enhet två gigabyte internminne enligt Geekbench-testet.

Dessa tidiga prestandaresultat är imponerande och visar att Ipad Air 2 är betydligt snabbare än Iphone 6 när det gäller flerkärniga processer, rapporterar Primate Labs som utvecklar Geekbench 3. Skillnaden är mindre när det gäller aktivitet med bara en kärna, men även där placerar sig Ipad Air 2 i tydlig ledning.