Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

USA:s president lägger fram plan för nätneutralitet

USA:s president Barack Obama har gjort ett uttalande där han lägger fram en plan för att skydda ett fritt och öppet internet som han uppmanar myndigheten FCC att stöda.

En het politisk potatis i USA just nu är frågan om nätneutralitet, vilket innebär hur internetleverantörer ska hantera data som skickas via deras nätverk. Enligt principen om nätneutralitet ska all data värderas lika, och ingen trafik ska värderas högre och skickas snabbare än annan, exempelvis genom att betala mer pengar till leverantören.

Den amerikanska myndigheten FCC (Federal Communications Commission) överväger nu nya regler där principen om nätneutraliteten kan hotas. Enligt ett lagförslag skulle amerikanska internetleverantörer i framtiden kunna ge vissa kunder förtur på nätet mot betalning. Bakom lagförslaget står starka lobbyorganisationer som bredbandsleverantörerna Comcast, Time Warner och Cox.

USA:s president Barack Obama har nu gjort ett uttalande i skrift och i en video där han uppmanar FCC att stöda en principplan som han föreslår. Planen ska garantera ett fritt och jämlikt internet och upprätthålla principen om nätneutralitet.President Obama skriver också i sitt uttalande:

"Internet har varit en av de största gåvorna som vår ekonomi – och vårt samhälle – någonsin har fått. FCC bildades för att verka för fri konkurrens, innovation och investering i våra nätverk. Enligt det uppdraget finns det inget viktigare än att skydda åtkomsten till ett öppet och fritt internet."

I korthet innehåller planen följande principer:

  • Ingen blockering. Så länge en webbsajt eller ett visst innehåll är laglig ska inte internetleverantörer få blockera den.

  • Ingen strypning av hastigheten. Internetleverantörer ska inte heller medvetet få begränsa hastigheten för åtkomst till visst innehåll eller snabba upp hastigheten för andra.

  • Ökad transparens. FCC uppmanas också att verka för en ökad transparens i vad som sker på nätet. inte bara mellan internetleverantören och slutkunden utan också dessförinnan.

  • Ingen prioritering mot betalning. Internetleverantörer ska inte få agera dörrvakter och prioritera vissa företag mot att de betalar extra.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.