Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ipod i centrum för ny grupptalan mot Apple

En ny grupptalan inleds under tisdagen där Apple åtalas för att ha brutit mot konkurrenslagar med musikspelaren Ipod.

Ännu en grupptalan mot Apple är på gång, och den här gången gäller det musikspelaren Ipod. De första förhandlingarna är planerade att inledas under tisdagen i Oakland, Kalifornien. Målet har förberetts under flera år och består sammanlagt av över 900 arkiveringar från båda sidor, rapporterar New York Times.

Målet utgår från den tid då musik från Itunes Store endast kunde spelas upp på en Ipod. Gruppen av målsägande består av konsumenter som menar att Apple brutit mot gällande konkurrenslagar för att låsa fast sina kunder i användandet av Ipod för att inte förlora den musik de köpt. Bonny Sweeney, advokat för de målsägande säger:

"Vi kommer att presentera bevis för att Apple vidtog åtgärder för att stänga ute sina konkurrenter, vilket har skadat både konkurrensen och konsumenter."

Liksom i tidigare liknande fall kan mejl skickade av Steve Jobs få stor betydelse i bevisföringen. I både det uppmärksammade målet om e-böcker och den grupptalan som gällde ett avtal mellan stora företag i Kalifornien att inte anställa personal av varandra har mejl skickade av Steve Jobs använts.

Apple har inte kommenterat målet, men några av de mejl som kan läggas fram har redan blivit offentliga. Ett av dem är från 2003 och skickat av Steve Jobs till några andra Apple-chefer. Mejlet behandlar den konkurrerande musikbutiken Music Match. Steve Jobs skriver:

"Vi måste försäkra oss om att när Music Match öppnar sin nedladdningsbutik så kommer de inte att kunna använda Ipod. Kommer det att bli ett problem?"

Fler mejl på samma tema förväntas bli tillgängliga för allmänheten när rättegången inleds. Steve Jobs uttalanden kommer troligtvis peka mot en vilja hos Apple att stänga ute konkurrensen från sin musikspelare, men det är svårt att säga hur stor betydelse detta kommer får för utgången av målet.

Ett faktum som kan vara till Apples fördel är att Ipod alltid haft möjligheten att spela vanliga mp3-filer och musik importerad från cd-skivor. Vad gäller musik som säljs på Itunes Store skrev Steve Jobs 2007 ett uppmärksammat öppet brev där han uppmanar skivbolag att upphöra med kopieringsskydd för digital musik, något som strax därefter skedde.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.