Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Eddy Cue pratar e-böcker i intervju

Snart är det dags för en ny rättegång om e-bokspriserna i Ibooks Store. Apple hävdar fortfarande att de är oskyldiga och i en ny intervju berättar Eddy Cue om sin syn på händelserna.

Förra året dömdes Apple för att ha konspirerat tillsammans med USA:s fem största bokförlag om att höja priserna på e-böcker och därmed verkat mot fri konkurrens. Apple anser sig vara oskyldiga och har överklagat domen.

I somras nådde Apple en förlikning gällande skadestånd till konsumenter som innebär att de ska betala omkring 2,7 miljarder kronor till konsumenter och de delstater som varit inblandade i målet, men om deras överklagan vinner gehör betalar de ingenting.

Den 15 december är det dags för en ny runda i domstol och inför detta har Apple-chefen Eddy Cue pratat e-böcker med tidningen Fortune.

Eddy Cue har genomfört flera viktiga förhandlingar för Apple genom åren. Han var en av nyckelpersonerna bakom lanseringarna av Itunes Store 2003, App Store 2008 och Apple Pay nu i oktober. Det var också Cue som förhandlade med bokförlagen 2010 när Ibooks Store lanserades.

Före Apples intåg på marknaden för digitala böcker hade Amazon en monopolställning med mellan 80–90 procent av marknaden. Amazon är kända för att pressa priserna och drar sig inte för att sluta sälja ett visst förlags titlar om de inte samarbetar.

När Apples digitala butik för böcker öppnade ökade priserna på många nysläppta e-böcker och det är överenskommelserna kring det här som Apple dömdes för. Eddy Cue säger att en del priser ökade, men att en del också sänktes på grund av den ökade konkurrensen på marknaden.

"Är det fakta att vissa bokpriser gick upp? Ja, om någon vill fälla oss för det så är vi skyldiga. Jag visste att en del priser skulle gå upp, men va fan, det visste hela världen eftersom förlagen sa: Vi vill att bokhandlarna höjer priserna, och om det inte händer kommer vi inte att göra böcker tillgängliga digitalt längre. Samtidigt gick andra priser ner eftersom det nu fanns konkurrens på marknaden."

Bokförlagen gick med på en förlikning för länge sedan och många har undrat varför Apple inte också bara betalar och blir av med det här. Enligt Cue handlar det om att stå upp för vad som är rätt.

"Vi känner att vi måste slåss för sanningen. Som tur är känner Tim [Apples vd reds. anm.] på samma sätt, vilket är: Du måste slåss för dina principer oavsett vad. För det här är bara inte rätt."

Fortune-artikeln går igenom händelseförloppet ur Cues perspektiv och listar också vad i Apples avtal med bokförlagen som bedömts som olagligt och inte. Cue får den avslutande frågan om hur han ser på det här nu och svarar: Om jag var tvungen att göra om allt, skulle jag göra allt på samma sätt igen. Men jag skulle ta bättre anteckningar.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.