Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Steve Jobs om Real Networks: "Finns de fortfarande?"

Den Ipod-relaterade rättegången inleddes med ett förinspelat vittnesmål av Steve Jobs om konkurrenten Real Networks.

I den grupptalan mot Apple som inleddes igår står både konsumenter och företag som målsägande, och anklagar Apple för att ha brutit mot konkurrenslagen med sin musikspelare Ipod. Ett av företagen är Real Networks, som uppger att de blivit utelåsta från Ipod-användare.

Apple ska enligt åtalet ha hindrat kunder som köpt en Ipod mellan 2006 och 2009 att köpa musik från andra digitala butiker än Apples egen Itunes Store. Skadeståndet som Apple krävs på ligger på cirka 350 miljoner dollar (motsvarande 2,6 miljarder kronor). Det beloppet kan komma att automatiskt tredubblas enligt rådande lagstiftning, rapporterar Reuters.

Under rättegångens första dag visades flera uttalanden från Apples dåvarande vd Steve Jobs upp. Ämnet var konkurrenten Real Networks som 2004 öppnade en konkurrerande musikbutik. Från början gick musiken från Real att spela på en Ipod, men en uppdatering från Apple hindrade detta.

I ett mejl till marknadschefen Phil Schiller skriver Steve Jobs i juli 2004 om ett förslag på ett offentligt uttalande om Real Networks:

"Hur låter det här? Vi är lamslagna över att Real använder en hackares taktik och etik för att bryta sig in i Ipod."

Schillers svar var att han gillade jämförelsen av Real Networks med hackare. Uttalandet från Apple kom också att innehålla denna formulering.

"Finns de fortfarande kvar?"

En kort tid innan sin bortgång i oktober 2011 blev Steve Jobs kallad att avlägga vittnesmål som en del av förberedelserna i den nu inledda rättegången. En videoinspelning av detta visades också under den fösta dagen. På frågan om Steve Jobs var bekant med Real Networks svarade han "Finns de fortfarande kvar?"

Jobs tillfrågades också om han tyckte att hans tidigare uttalanden från 2004 lät arga, på vilket han svarade att han inte tyckte att de lät särskilt arga. Jobs fortsatte:

"Vanligtvis skulle ett lidelsefullt – eller kanske inte lidelsefullt, men ett starkt svar från Apple skulle ha varit en rättsprocess."

Under rättegången kommer Apples försvar gå ut på att Ipod-spelaren inte hade monopol på marknaden, och att Apple inte hade något lagligt krav på sig att göra sina produkter tillgängliga för konkurrenter. Senare under rättegången förväntas både Phil Schiller och Eddy Cue att vittna.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.