Test: Fitbit Charge

Fitbit är tillbaka med en ny aktivitetsmätare som heter Fitbit Charge. Armbandet liknar Fitbit Force som återkallades förra året och har flera smarta funktioner. 99mac testar vad Charge går för.

#Fitbit är en av de största aktörerna när det kommer till aktivitetsmätare. Det amerikanska företaget har funnits sedan 2007 och satsar stort inför det här året med tre nya produkter som visades upp i oktober förra året. 99mac har testat Charge, först ut av trion i butikerna.

Ersätter Force

Fitbits nya Charge påminner en hel del om Force som drogs tillbaka förra året. Enligt företaget fick ett fåtal procent av användarna allergiska reaktioner av produkten och man valde därför att göra om och göra rätt.

Det har tagit tid, men nu är ersättaren Charge här. Armbandet har fått en ny räfflad yta till skillnad från Force som var slät. Fitbit har också gjort om spännet som håller ihop armbandet lite, och det tycks ha fått önskad effekt. Charge har suttit på min handled under flera veckor utan att ramla av av sig självt en enda gång.

De bästa förbättringarna finns däremot på insidan. Charge märker automatiskt när användaren somnar utan att man behöver komma ihåg att trycka på någon knapp först. En annan nyhet är att den inbyggda OLED-skärmen kan visa vem som ringer i mobilen.

I förpackningen

I butikerna finns Fitbit Charge i två storlekar, vårt testexemplar är i storlek L. På sidan av förpackningen finns två linjer där man kan jämföra sin handled och välja rätt storlek. Charge finns i svart och skiffer, medan blått och vinrött kommer att läggas till senare under året.

Enligt Fitbit räcker batteriet i upp till sju dagar och det tycker jag verkar stämma bra. Förutom armbandet medföljer en laddkabel och en liten USB-mottagare för trådlös synkronisering till datorn. Det går också att synkronisera data från armbandet till en app i mobilen.

För att synkronisera till datorn behövs programmet Fitbit Connect, medan appen för IOS heter kort och gott Fitbit. Båda är gratis, det ena hämtas från Fitbits webbplats medan appen hittas i App Store.

Fitbit Connect gör just inget förutom att synka data via en dator. För att det ska fungera behövs en liten USB-dongel till datorn och armbandet måste vara inom räckhåll. När programmet gjort sitt finns all data på Fitbits webbplats och skyddas av dina inloggningsuppgifter.

Det är enklare att istället använda Fitbit-appen och synka via mobilen. Då behöver man inte hålla reda på någon liten dongel och det går att hålla koll på hur det går även när man inte är vid en dator.

Funktioner

Fitbit Charge mäter antal steg, distans, kalorier, och aktiva minuter för användaren. Fitbit har också inkluderat en sensor för att mäta hur många trappor som användaren går uppför, vilket inte är lika vanligt bland konkurrenterna.

Som vi var inne på tidigare märker Charge automatiskt när användaren somnar, vilket är ett stort plus. Det är skönt att slippa fundera på om man aktiverat sömnläget eller inte.

Armbandet tål vatten så långt så att du kan tvätta det och svettas utan att oroa dig, men det går inte att bada med och att ha det på i duschen är antagligen inte heller att rekommendera.

På den inbyggda skärmen går det att med hjälp av en knapp stega sig igenom vyer med klockan, steg, distans, kalorier och trappor. Användaren kan själv välja i vilken ordning sakerna visas eller helt ta bort något via appen eller webbsidan. Genom att knacka på enheten två gånger visas klockan som standard, men det går att istället visa exempelvis antal steg.

Fitbit Charge sneglar också åt de smarta klockornas håll och kan visa vem som ringer i användarens mobil. Finns numret i telefonens kontaktbok syns namnet och armbandet vibrerar.

Funktioner i korthet

  • Mäter steg, distans, kalorier, trappor och aktiva minuter

  • Visar klockan och annan data på OLED-skärmen

  • Visar vem som ringer om kopplad till mobil

  • Mäter sömn automatiskt och kan användas för tysta alarm

Hur korrekt är Fitbit Charge?

Fitbit Charge är den mest avancerade mätaren i en kategori som Fitbit kallar för "everyday fitness" och riktar sig till användare som vill hålla koll på de vardagliga aktiviteterna. I samma kategori finns de äldre modellerna Zip, One och Flex.

Hur väl stämmer stegen som Charge mäter upp jämfört med verkligheten? 99mac har gjort några egna tester, men först hör vi vad Fitbit själva har att säga om noggranheten:

"Charge är en rörelsesensor på din handled. Det finns flera exempel där dina händer kanske rör sig, men kroppen inte gör det, som att spela trummor, laga mat eller få barn att rapa. Charge kan räkna några extra steg här och där för att ge dig erkännande när den tror att du är aktiv.

Glöm inte att det är trenderna som är viktigast när det gäller att nå upp till dina hälso- och aktivitetsmål."

När jag först ställde in Fitbit Charge fick jag välja vilken handled jag bär armbandet på. Alternativen är "dominerande" eller "icke-dominerande" och avgör hur känsligt armbandet är. Jag är högerhänt och valde "icke-dominerande" och satte Charge på vänster handled.

För att få armbandet extra noggrant kan man också mäta upp sin steglängd och ange den i inställningarna. Jag nöjde mig med standarduträkningen Fitbit gör baserat på min längd och vikt.

Steg
Jag begav mig till Sollentunavallen som är en anläggning för utomhusidrott med löpbanor för ett test av stegräkningen i Fitbit Charge. Förutom Charge hade jag på mig Jawbone Up24 och Nike+ Sportwatch GPS under testet.

Den inre löpbanan är enligt uppgift 400 meter lång och den promenderade jag i rask takt fem varv med armarna fritt hängande. Det blir totalt en sträcka på två kilometer. Nikes klocka visade det mest exakta resultatet, men både Jawbone och Fitbit var riktigt nära.

Enhet

Distans (km)

Nike+ Sportswatch

2,01

Fitbit Charge

1,96

Jawbone Up24

2,05

En vanlig dag sitter jag mestadels still vid mitt skrivbord på jobbet och skriver. Baserat på diagrammen i Fitbit-appen registrerar den inga steg alls förutom när jag går till jobbet, ut för att hämta lunch och senare på kvällen när jag tar mig hemåt igen, så den verkar göra ett bra jobb med att räkna bort armviftningar som inte har med fysisk aktivitet att göra.

Jag gjorde också en grov uppskattning av mina promenader till redaktionen genom att under några dagar gå samma sträcka till jobbet och själv räkna mina riktiga steg för att jämföra. Här gjorde jag ingen ansträngning för att hålla armen fritt hängande utan bar på väskor eller stirrade på mobilen. Jag försökte bete mig som vanligt helt enkelt. Min stegräkning slutade mellan 440–460 steg och Fitbit räknade något över, någonstans mellan 500–550 steg.

Trappor
Fitbit Charge räknar förutom steg också hur många trappor jag går uppför, varken hissturer eller ner för trappor räknas med. Charge lägger till en trappa när den upptäcker rörelse kombinerat med en höjdskillnad på omkring tre meter. Upp till redaktionen registrerar den därför fyra trappor trots att det bara är två trappor som är längre än tre meter vardera.

Sömn
När det gäller sömnen är det förstås mycket svårare att avgöra hur korrekt Charge är, men jag upplever att den är bra på att avgöra när jag somnar på kvällen och om jag vaknat något under natten. Däremot missar Charge ibland powernaps på soffan om jag inte själv kommer ihåg att gå in i appen och sätta armbandet i sovläge. Appen visar om jag rört mig mycket eller lite eller om jag varit vaken med färgade fält längs en linje som motsvarar sömntiden.

Summering och omdöme

Efter att länge ha haft ett Jawbone Up och senare efterföljaren Up24 är Charge en välkommen uppgradering på flera sätt. Jag har länge varit intresserad av att mäta trappor, eller för den delen uppförsbackar i löpspåret och trots att just siffran inte alltid stämmer, ger den ändå en fingervisning om att jag varit duktig som inte tagit hissen.

Under de senaste åren har jag sällan burit någon vanlig klocka, men med Fitbit Charge har jag återupptäckt hur skönt det kan vara att kunna se vad klockan är utan att hala fram mobilen ur fickan. Det är på samma sätt trevligt att kunna se vem som ringer, och det är alldeles lagom att det är inte mer än så. Den lilla skärmen duger inte till för att visa sms eller notiser från Facebook, men det känns just nu bara bra.

Jag tycker det fungerar bäst att synkronisera till appen som ger en bra överblick över hur det går för mig varje dag. Fitbit skickar mejl varje vecka med en sammanfattning så att jag kan gratulera eller skälla på mig själv och se förändringar över tid.

Fitbit gör en ganska stor grej av att kunna utmana vänner eller kollegor. Det går att skapa utmaningar per dag, vecka eller för en helg och både heja på och retas med varandra. För mig fungerar det här som en bra motivation, andra föredrar kanske att bara "tävla" mot sig själva.

Charge sitter bekvämt på min arm, men är betydligt större än Up24 och syns. Jag har under testperioden fått många kommentarer som "Vad är det där?" och de flesta verkar eniga om att det är en snygg produkt, men att smyga med att man försöker leva hälsosammare går inte.

Jag trivs med Charge och gillar funktionerna, enda kruxet är att snart börjar Fitbit sälja den mer avancerade mätaren Charge HR som inte kostar särskilt mycket mer. Charge HR får något kortare batteritid, men mäter också användarens puls utan att vara stor och klumpig, dessutom har bandet ett mer traditionellt "klock-spänne" som är lätt att använda.

Fördelar
+ Inbyggd skärm
+ Mäter sömn automatiskt
+ Se vem som ringer

Nackdelar
- Lite svårt att sätta fast spännet
- Måste laddas med Fitbits egen kabel

Fakta: Fitbit Charge

Vad är det?
En aktivitetsmätare i form av ett armband från företaget Fitbit.
Funktioner
Mäter bland annat steg, distans, kalorier och sömn. Inbyggd OLED-skärm, trådlös synkronisering. Batteritid upp till sju dagar. Tyst vibrerande alarm. Finns i tre storlekar (XL bara tillgänglig online). Finns i färgerna svart och skiffer. Snart också i blått och vinrött.
Pris
Namn
Fitbit
Plattform
IOS
Utvecklare
Fitbit, Inc.
Version
2.6.2
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Förenklad kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, spanska, tyska
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
4 svar

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?