Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: En laddare som kan ladda Iphone 6 på en kvart?

Just nu pågår teknikmässan CES i USA och våra inkorgar svämmar över med pressmeddelanden. Ett av dem påstår att en Iphone 6 kan laddas på bara 15 minuter med ett nytt power pack. 99mac:s gästkrönikör Karl Emil Nikka konstaterar att om något är för bra för att vara sant så är det oftast för bra för att vara sant.

I går och i förrgår rapporterade flera stora tekniksajter om ett nytt och revolutionerande power pack för Iphone 6 från amerikanska Ibattz. Ett power pack är en typ av portabel laddare. Det fungerar som ett extrabatteri och kan användas för att ladda det interna batteriet på en Iphone. Det som var speciellt med Ibattz nya power pack var att det påstods kunna fulladda en Iphone på 15 minuter!

I Iphone 6 sitter ett litium-polymerbatteri med en kapacitet på cirka 1,8 amperetimmar (Ah). För att i teorin kunna ladda det på 15 minuter skulle en laddström på över 7 ampere (A) behövas. Det är helt orimligt! Det går inte att ladda en Iphone med en så hög laddström, och det finns säkerhetsfunktioner som ser till att inte laddströmmen blir för hög. Det hade alltså inte spelat någon roll om Ibattz hade skapat en portabel laddare som kunde leverera 7 A. En Iphone hade ändå inte laddats snabbare än med sin maximala laddström som ligger på strax över 1 A.

Litium-polymerbatterier kan inte snabbladdas på samma sätt som nickel-metallhydridbatterier (nickel-metallhydridtekniken användes förr i mobiltelefoner och fortfarande i uppladdningsbara AA- och AAA-batterier). Det finns visserligen snabbladdningstekniker för litium-polymerbatterier såsom Qualcomm Turbo Charge som används i bland annat Motorola Nexus 6, men även om Apple hade använt den tekniken hade det inte gått att fulladda ett Iphone 6-batteri på bara 15 minuter.

I pressmeddelandet som Ibattz skickade ut skrev de:

"Ibattz's next generation ASAP Fast Charge Power Banks available in 5 600 mAh and 11 200 mAh are Ibattz's fastest charging power banks to date, and will fully charge the Iphone 6 within 15 minutes."

Det är därför inte speciellt konstigt att många tekniksajter rapporterade just detta, även om jag hade önskat att de var lite mer ifrågasättande. Efter att ha läst hela pressmeddelandet blev jag säker på att det handlade om ett allvarligt syftningsfel. Citatet ovan ska tolkas på följande vis: Ibattz nya power pack kan laddas tillräckligt på 15 minuter för att vid ett senare tillfälle kunna fulladda en Iphone 6. De 15 minuterna syftar alltså på uppladdningen av det enorma batteriet i Ibattz power pack och inte på det lilla batteriet inuti Iphone. Det laddas lika snabbt som vanligt.

Jag kontaktade Ibattz för att informera dem om syftningsfelet. De har bekräftat att det var fel i pressmeddelandet och att de kommer att uppdatera det.

Att kunna fulladda en Iphone 6 på 15 minuter låter för bra för att vara sant – och det är för bra för att vara sant. Med dagens teknik är det inte möjligt. I väntan på nästa revolutionerande steg inom batteriteknik får vi istället hoppas på mobiltelefoner med längre batteritid. Power pack-lösningen i sig är också riktigt smart för att slippa batteritorsk på resan. Det är därför jag har ett litet och kompakt power pack i väskan. Det har räddat mig flera gånger, även om det inte kan fulladda min mobiltelefon på 15 minuter.

Karl Emil Nikka arbetar på Kjell & Company där han mestadels sysslar med personalutbildning och skrivande. Han är författare till boken ”Hur funkar det?”. I september 2013 gästade han även 99mac:s poddradio.

Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.