Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: Därför älskar jag internet

En bild av en klänning, tagen med en dålig mobilkamera, sysselsätter hela världen, och ingen tycks kunna enas om vilken färg den har. Det är internet i ett nötskal.

Idag vaknade jag, och upptäckte att hela internet var översvämmat av bilder på en klänning av obestämd färg. Twitterflödet var i uppror, och debatten rasade om huruvida klänningen på bilden ifråga var blå och svart, eller vit och guld-färgad.

När jag kom till jobbet hade bilderna spridit sig till Facebook, och meningarna gick även där isär. På kontoret sprang kollegor mellan varandras datorskärmar och jämförde bilden med olika färgkalibreringar. Precis som på Twitter och Facebook verkade ingen kunna komma överens helt och hållet:

"Den är blå, helt klart blå, och svart."

"Den är guld och vit, men lite åt det blåa hållet."

"Den var blå förut, nu är den guldfärgad."

Kulturarvets minsta enhet

1976 myntade biologen Richard Dawkins begreppet Meme och definierade det som en term för att beskriva kulturarvets minsta enhet. Eller som han själv beskriver det:

"En ur kulturarvet utbruten enhet, hypotetiskt sett analog med en specifik gen, och lydande under samma naturliga urval beroende av sina fördelar inom den egna idéfenotypen för sin överlevnad och utbredning i kulturmiljön."

Begreppet har sedan kommit att användas för att beskriva internetfenomen, som sprids, delas och växer liksom av egen kraft. Just den blå (eller guldfärgade?) klänningen publicerades ursprungligen på mikrobloggen Tumblr den 25 februari, med en uppmaning om hjälp att reda ut vilken färg klänningen egentligen har. Två dagar senare finns bilden överallt, och har lett till bland annat en populärvetenskaplig artikel på Wired om varför så många ser klänningen i olika färger, en seriestripp på XKCD och tusentals varianter, parodier, skämt och frustrerade Twitter-inlägg.

Liksom tidigare internetfenomen är det svårt att avgöra exakt varför bilden på klänningen blivit så populär, varför den tycks engagera alla att kommentera och dela. Kanske är det helt enkelt så att frågan är en perfekt blandning av humor och allvar. I grunden trivial, men också underhållande, och på en nivå anknyter den till djupt existensiella frågor. För om vi inte kan lita på vad vi ser – hur kan vi då veta att något är sant?

Det är bland annat på grund av sådana här tokigheter som jag älskar internet. Ett fenomen kan få spridning och under några dagar ta över de flesta sociala flöden, för att därefter försvinna och endast finnas kvar på arkivsajter som knowyourmeme och liknande.

Så vilken färg hade då klänningen? Den har visat sig finnas tillgänglig för köp på den engelska klädbutiken Roman, och är blå. Definitivt blå. Eller?

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.