Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

John Gruber: "Apple uppfann USB Type‑C"

Enligt den inflytelserika Apple-analytikern John Gruber kan Apple ha haft en större roll i utvecklandet av den nya standarden USB Type-C än vad som tidigare angivits.

Apples nya bärbara dator #Macbook är den första Apple-produkt som använder den nya standarden #USB Type-C, en anslutning som är liten och har snabb dataöverföring, vändbara kontakter och förmågan att skicka upp till 100 watt ström åt båda hållen.

Utseendemässigt påminner den nya kontakten en hel del om Apples egen Lightning-anslutning, som används i företagets mobila produkter Ipad och Iphone. Nu kommer överraskande uppgifter om att Apple haft en stor del i framtagandet av USB Type-C.

Påståendet kommer från den välkände Apple-centrerade skribenten John Gruber, som gav uppgifterna i veckans avsnitt av sin poddradio The Talk Show, där han gästades av Matthew Panzarino från Techcrunch. Enligt Grubers källor är USB Type-C uppfunnet av Apple, men inte offentligt.

Påståendet har väckt viss uppmärksamhet, och även skepsis. Det anses till exempel märkligt att andra företag lanserat produkter med den nya porten innan Apple, som Nokias surfplatta N1. Apple var visserligen först med att presentera en bärbar dator med USB Type-C, men bara några timmar efter visade Google upp en ny Chromebook med porten, som skeppas innan Apples Macbook.

På sin webbplats skriver Apple bara att de "bidragit" till den nya standarden. Enligt 9to5mac brukar Apple vanligtvis vara väldigt tydliga med när de uppfunnit en ny standard, som de exempelvis varit med anslutningarna Firewire, Lightning och även Thunderbolt.

John Gruber har nu förtydligat det hela på sin blogg Daring Fireball, där han skriver:

"Jag menade verkligen inte att antyda att inga andra företag bidrog till de slutgiltiga specifikationerna. Bara att efter vad jag har hört så borde Apple få (och ta) äran som det ledande företaget bakom innovationerna hos USB Type-C. Det var inte så att de "uppfann" det, men att de "i praktiken uppfann det".

Enligt Gruber är det framförallt politiska skäl till att Apple inte är tydliga med att de varit drivande i framställningen av den nya standarden. De vill att USB Type-C ska få en bred spridning, något som kan försvåras om det anses vara en Apple-specifik teknik. Apples tidigare försök till anslutningsstandarder så som Firewire har som exempel visat sig ha svårt att få ett utbrett stöd av andra företag.

Kommentarer
40 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.