Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Strömmande musik fortsätter att öka

I USA genererar strömmande musiktjänster för första gången mer intäkter än försäljningen av cd-skivor, men i Sverige är strömmande musik sedan länge dominerande. Vad gäller fysiska medium är det bara ett som växer.

En allt större andel av musikbranschens inkomster kommer från strömmande musiktjänster. I USA drog strömmande musik för första gången in mer pengar än försäljningen av cd-skivor förra året. Enligt RIAA (Recording Industry Association of America) ökade intäkterna för strömmande musiktjänster med 29 procent under 2014 jämfört med året innan, till 1,87 miljarder dollar eller cirka 16,2 miljarder kronor. Samtidigt sjönk intäkterna för cd-försäljning med 12,7 procent till 1,85 miljarder dollar, motsvarande 16 miljarder kronor.

Totalt sett är försäljningen av cd-skivor och annan fysisk media som singlar och vinylskivor fortfarande något större än strömmande musik. Fysisk media står för 32 procent av marknaden, mot 27 procent för strömmande musiktjänster.

Störst kassako i USA är fortfarande digital nedladdning, som står för 37 procent av musikindustrins totala intäkter eller 2,57 miljarder dollar (22,2 miljarder kronor). Nedladdningar minskade något, och strömmande musiktjänster spås bli den största inkomstkällan för musikbranschen inom några år.

Strömmande dominerar i Sverige

I Sverige ser siffrorna helt annorlunda ut. Här är strömmande musik den största inkomstkällan sedan 2012, och stod under 2014 för drygt 79 procent med intäkter på 787,5 miljoner kronor. Detta enligt siffror från IFPI (International Federation of the Phonographic Industry).

Cd-försäljningen minskade under året med nästan 33 procent och står endast för 15 procent och 151,9 miljoner kronor av den totala försäljningen. Digitala nedladdningar har i Sverige aldrig blivit en stor faktor, och stod under 2014 endast för 3,8 procent av marknaden, med intäkter på 37,9 miljoner kronor.

Vinyl växer

När det gäller fysisk media fortsatte försäljningen av vinylskivor att öka stort, både i Sverige och USA. Amerikanska kunder köpte vinylskivor för 315 miljoner dollar under året, motsvarande 2,7 miljarder kronor. Vinylskivan står nu för 4,5 procent av marknaden viket är en ökning med 49 procent jämfört med 2013.

I Sverige såldes vinylskivor för 20,7 miljoner kronor vilket är en ökning med 45,6 procent. Vinylskivan står nu för 2,1 procent av den totala musikförsäljningen.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.