Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fitbit Surge mäter flåset

Fitbits senaste toppmodell heter Surge och samlar funktioner från både aktivitetsarmband och smarta klockor i ett band. 99mac testar vad Surge går för både i vardagen och när det gäller träning.

Inledning

I slutet av oktober förra året visade Fitbit upp nya #aktivitetsarmband för världen. I januari testade 99mac Charge och nu är det dags för Fitbits toppmodell Surge att visa vad den går för.

Armbandet är 34 millimeter brett och gjort av ett silikonliknande material som känns helt okej att ha på sig men som däremot drar åt sig massor av damm, ludd och katthår (om man nu som jag äger den typen av husdjur). I armbandet finns en OLED-skärm som mäter 2 centimeter på bredden och 2,5 centimeter på höjden.

Genom att svepa på skärmen visar skärmen antal steg, trappor, distans, brända kalorier och puls, men Surge har också tre hårdvaruknappar. En på vänstra sidan och två på högra. Den på vänstra sidan fungerar som tillbaka-knapp och hoppar mellan att visa klockan och en meny där man kan starta träningsaktiviteter. Knapparna på högra sidan kan exempelvis stänga av eller snooza ett alarm.

#Fitbit anger batteritiden till omkring fem dagar och säger att den laddar fullt på mellan en och två timmar.

Surge är inte helt vattentät och Fitbit säger att den inte passar för simning, men däremot tål klockan svett och regnskurar. Fitbit rekommenderar att du tar av armbandet ibland och att du tvättar det med ett tvålfritt rengöringsmedel.

Funktioner

Det här är som sagt Fitbits toppmodell. Den är ensam i en kategori de kallar för Performance Fitness och Surge har därför några funktioner som inte finns i företagets andra aktivitetsarmband.

Surge har likt Charge HR inbyggd pulsmätare som mäter din puls kontinuerligt så länge du har armbandet på dig. För löpare finns det en inbyggd GPS som kan visa upp löprundorna på en karta, men Surge kan också mäta andra aktiviteter så som yoga, styrketräning eller golf.

Men allt handlar inte om träning eller aktivitet. Surge har också funktioner som finns i smarta klockor. Det går att se vem som ringer och Surge kan visa upp meddelanden du får via sms eller Imessage. Användare kan också styra musik som spelas upp i mobilen.

I förpackningen

Fitbit Surge finns i två storlekar i butiker och testexemplaret är i den större storleken L. På sidan av förpackningen finns två linjer där man kan mäta sin handled och välja rätt storlek. Det är längden på armbandet som skiljer mellan storlekarna, skärmen och bredden på armbandet är samma oavsett. Surge finns i tre färger, svart, blått och orange.

Förpackningen innehåller en Surge tillsammans med en laddningskabel och en USB-mottagare för trådlös synkronisering till datorn. Det går också att synkronisera data från armbandet till en app i mobilen.

Batteri

Fitbit anger batteritiden till omkring fem dagar och det stämmer ganska bra. Flitiga löpare som använder GPS:en kommer dock att behöva ladda oftare. Ett sätt att krama ur lite extra batteritid är att stänga av bakgrundsbelysningen, men det ger ingen enorm förbättring.

Surge laddas med en specialkabel så det gäller att inte tappa bort den. Eftersom jag vill använda Surge när jag sover för att mäta min sömn tycker jag det är smidigast att ladda enheten på dagtid då jag ofta sitter still tillräckligt länge vid skrivbordet för att hinna ladda den fullt. Laddningen tar någonstans uppåt två timmar via datorn.

En sak att tänka på är att Surge också påverkar batteritiden i den parkopplade telefonen. Innan jag påbörjade det här testet behövde jag oftast bara ladda telefonen under natten, men sedan jag började använda Surge har jag ibland behövt ladda telefonen också på eftermiddagen för att inte riskera att telefonen lägger av på vägen hem.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.