Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone omfattas av kopieringsavgift

Svea hovrätt slår fast att Apples Iphone-modeller anses vara särskilt ägnade för privatkopiering, något som innebär att upphovsrättshavare kan kräva ersättning.

Nu har domen fallit i en rättslig tvist mellan upphovsrättsorganisationen Copyswede och mobiloperatören Teliasonera i frågan om huruvida Iphone ska omfattas av så kallad privatkopieringsersättning.

Svea hovrätt meddelar idag att de fastställer den tidigare domen från Södertörns tingsrätt, nämligen att Iphone ska betraktas som "särskilt ägnad för privatkopiering". Därför omfattas också Iphone av upphovsrättsinnehavares ersättningsrätt enligt upphovsrättslagen.

Domen gäller modellerna Iphone, Iphone 3G, Iphone 3GS, Iphone 4, Iphone 4S, Iphone 5, Iphone 5C och Iphone 5S som importerats av Teliasonerea sedan 1 januari 2009. Domen innebär att Teliasonera åläggs att betala ersättning till Copyswede, men storleken på ersättningen är ännu inte beslutad. Copyswede kräver 73 miljoner för den uteblivna kopieringsavgiften. Beloppet är en uppskattning baserat på en avgift om 3,50 kronor per gigabyte lagringsutrymme.

Iphone bedöms som "särskilt ägnad" åt privatkopiering på grund av telefonens tekniska kapacitet och användarvänlighet, samt att det visats att Iphone också till stor del används för kopiering av upphovsrättsskyddat material. Att Iphone också har en rad andra användningsområden har enligt hovrätten ingen betydelse för om telefonerna ska omfattas av ersättningsrätten. Däremot kan det påverka storleken på det ersättningsbelopp som nu ska bestämmas av Södertörns tingsrätt.

Vad är privatkopieringsersättning?

I Sverige är det tillåtet att kopiera verk som film, musik och böcker för privat bruk. Privatkopieringsersättning är en lagstadgad kompensation som utgår till kulturskapare vars verk kopieras i detta syfte. Beslutet är taget av Sveriges riksdag och organisationen Copyswede administrerar och fördelar ersättningen.

Kommentarer
13 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.