Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple pressar skivbolag att förbjuda gratis musik

Amerikanska justitiedepartementet undersöker Apples metoder för att skriva avtal med skivbolagen om sin kommande strömmande musiktjänst.

#Apple väntas snart lansera en strömmande musiktjänst som är en omarbetad version av #Beats Music som köptes förra året för 3 miljarder dollar, i dagens växelkurs motsvarande cirka 25 miljarder kronor.

En viktig del i utvecklandet av en ny tjänst är avtal med skivbolagen, och nu rapporteras Apple utöva tuffa förhandlingar i syfte att försvåra för konkurrenter som #Spotify och Youtube. Detta enligt The Verge som också skriver att det amerikanska justitiedepartementet och handelskommisionen nu undersöker Apples affärsmetoder.

Justitiedepartmentet har redan intervjuat flera högt uppsatta personer i musikindustrin, och Apple uppges använda sitt inflytande i branschen för att bland annat uppmana skivbolagen att förbjuda gratis strömning av musik.

Tjänster som Spotify har ungefär 60 miljoner lyssnare, men bara cirka 15 miljoner av dessa betalar för ett abonnemang. Resten använder ett gratisabonnemang där musiken med jämna mellanrum avbryts av reklam. Det är sådana alternativ som Apple nu vill att skivbolagen ska neka.

Om tjänster som Spotify tvingas ta bort sina gratisabonnemang skulle det kunna locka många kunder till Apples tjänst, som också tros få en stor andel exklusivt innehåll. En källa inom musikbranschen säger till The Verge:

"De är kallblodiga och skoningslösa, hela vägen upp till Tim Cook."

Vill ta bort musik från Youtube

Apple ska också ha erbjudit skivbolaget Universal att matcha den licenskostnad som Youtube betalar för musik som förekommer i videor, mot att Universal vidtar åtgärder för att ta bort musiken.

Efter en fällande dom i det uppmärksammade målet om e-böcker har justitiedepartementet placerat inspektören Michael Bromwich på Apples campus. Det är dock oklart om han deltar i den nuvarande undersökningen. Apple har sedan tidigare överklagat e-boksdomen.

Slutligen rapporterar New York Post att EU:s konkurrenskommission också utreder Apple och andra betaltjänster för strömmande musik. Misstanke finns att betaltjänsterna samarbetar med skivbolagen för att sätta stopp för gratisabonnemang för strömmande musik. Flera tjänster och skivbolag har fått formulär från EU med frågor gällande eventuella avtal med Apple. En källa från musikbranschen säger till tidningen:

"Det finns en oro i inudstrin att Apple med sin enorma marknadsandel, sin starka distribution och enorma kraft gällande prissättning och marknadsföring kan ha en orättvis konkurrensfördel. De [EU] oroar sig över att stora amerikanska bolag använder sitt inflytande i Europa."

Tidigare har 99mac rapporterat att Apple strävat efter att sätta ett lägre pris på sin tjänst än sina konkurrenter, som oftast tar 99 kronor i månaden. Detta ska dock inte ha gått att få igenom hos skivbolagen.

Apple väntas lansera sin nya musiktjänst i samband med utvecklarkonferensen WWDC som inleds den 8 juni.

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.