Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

IOS 9 "omöjligt att hacka"

Få nya funktioner, men rejäla förbättringar i säkerhet och stabilitet ska årets versioner av OS X och IOS bjuda på. Bland annat ska det bli näst intill omöjligt att använda jailbreak för att låsa upp enheter med IOS 9.

I februari skrev 99mac om det kommande mobila operativsystemet #IOS 9 som Apple väntas lansera under hösten. Den nya versionen uppgavs då framförallt erbjuda förbättringar under ytan, med fokus på stabilitet och säkerhet. Om tidigare år är någon indikator kommer IOS 9 att visas upp under Apples utvecklarkonferens WWDC tillsammans med nästa version av #OS X. Mark Gurman på 9to5mac bjuder nu på fler detaljer om de nya systemen, och hänvisar till insatta källor.

OS X får en "Snow Leopard"-uppdatering

Enligt Gurman kommer Apple att satsa på säkerhet, stabilitet och snabbhet inte bara för IOS 9 utan även i OS X 10.11, som internt går under kodnamnet "Gala". Vad det slutgilitiga namnet blir är inte känt, men Apple har de senaste åren döpt sina Mac-system efter platser i Kalifornien som Mavericks och Yosemite.

Enligt rapporten är det framförallt Apples utvecklare och ingenjörer som förespråkat en uppdatering i stil med OS X 10.6 Snow Leopard som kom 2009. Det skulle innebära ett fokus på att ta bort buggar och göra systemet snabbare framför att lansera nya användarfunktioner. Ledningen ska ha varit emot att helt låta bli nya funktioner, men en del som ursprungligen planerats ska ha skjutits på framtiden. En källa säger:

"Jag skulle inte säga att det inte är något nytt för kunderna, men listan över nya funktioner är kortare än den var från början."

Helt utan nya saker kommer OS X alltså inte bli. Enligt rapporten kommer gränssnittet att putsas här och där efter förra årets omdaning med OS X Yosemite. Exempelvis har det tidigare rapporterats att Apples eget typsnitt San Francisco kan bli den nya systemfonten. En funktion som planerades inför förra året är Kontrollcenter, som nu ska göra entré på Mac.

Kontrollcenter ska, precis som på #IOS, erbjuda snabb åtkomst till en del inställningar och kommer att flytta flera kontroller från menyraden. Kontrollcenter kommer att placeras i en flik som tas fram från bildskärmens vänstra sida, liknande hur Notiscenter fungerar på skärmens högra sida.

Ny säkerhet ska göra jailbreak omöjlig

Både IOS och OS X rapporteras få flera nya säkerhetsfunktioner på en grundläggande nivå i systemen. Särskilt en ny säkerhetsmekanism som kallas "Rootless" ska göra IOS mer eller mindre omöjligt att låsa upp genom så kallad #jailbreak. Rootless-funktionen ska förhindra även användare med administratörsrättigheter att modifiera vissa skyddade systemfiler. Systemet ska också stoppa skadliga malware-program, öka säkerheten hos tillägg och skydda känslig data.

Apple kommer också att börja använda Icloud för att synkronisera data mellan enheter från appar som Anteckningar, Påminnelser och Kalender. I dagsläget används synkronisering baserat på IMAP. Att synkronisera data genom Icloud ska göra processen både mer pålitlig men också säkrare, eftersom Icloud krypterar innehåller från början till slut.

Slutligen planerar Apple en ny funktion som ska kunna avgöra om ett trådlöst nätverk är säkert eller inte. Apple-enheter som Iphone och Mac-datorer ska kunna ansluta direkt till betrodda nätverk, utan särskilda säkerhetsmekanismer. Okända nätverk kommer däremot att kräva en mer krypterad anslutning. Det är möjligt att denna funktion fördröjs, enligt Gurman.

Äldre enheter får vara med

Eftersom årets versioner ska ta mindre utrymme och optimeras för att bli snabbare kommer också användare av Iphone 4S och den första versionen av Ipad Mini att kunna uppdatera. Apple har lagt tid på att göra IOS 9 väl fungerande på dessa enheter. Tidigare har Apple utvecklat en version av IOS för nyare modeller, och därefter tagit bort vissa funktioner när systemet körs på äldre hårdvara. Den här gången har en version av IOS 9 optimerats just för dessa modeller med A5-processor.

Sedan tidigare har IOS 9 också uppgetts få stöd för kollektivtrafik i Kartor, och en ny app för att hantera Homekit-produkter. WWDC inleds den 8 juni, och då väntas IOS 9 och OS X 10.11 presenteras för allmänheten.

Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.