Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

EU avskaffar roamingavgifter

Europeiska kommissionen är överens om att roamingavgifter inom EU ska tas bort från mitten av 2017, och att nätneutralitet ska bli lag.

EU har tagit ännu ett viktigt steg mot ett avskaffande av roamingavgifter för sina medborgare. Europeiska Kommissionen har nu tillsammans med EU-parlamentet och Europeiska Rådet enats om att de dyra avgifterna för surf utomlands ska tas bort.

EU:s regelverk för telekommunikation kommer att omformas under 2016, och från och med 15 juni 2017 ska roamingavgifterna helt tas bort. Det betyder att mobilanvändare från ett EU-land ska kunna surfa i ett annat till samma kostnad som i hemlandet.

Beslutet är en del i EU:s strategi för att upprätta en digital inre marknad som ska underlätta tillväxt och handel med digitala varor inom EU-området. Förra sommaren begränsades avgifterna kraftigt, och tidigare förra året röstade EU-parlamentet för ett avskaffande.

Nätneutralitet blir lag

Att de dyra roamingavgifterna nu avskaffas betyder mycket för EU-medborgare på resa, men de tre instanserna har idag också enats om att principen om nätneutralitet ska lagstiftas. Det innebär att alla medborgare inom EU ska erhålla samma rätt till internetåtkomst, och få tillgång till valfritt innehåll utan att uppkopplingen saktas ned.

Internetleverantörer måste behandla all trafik lika, och får inte begränsa åtkomsten till vissa tjänster som exempelvis inte betalar extra avgifter. Vissa undantag kan förekomma när det ligger i allmänhetens intresse så som nätsäkerhet och kampen mot spridande av barnpornografi.

Parallellt med detta kommer leverantörer fortfarande att kunna erbjuda specialiserade tjänster så som internet-tv så länge som detta inte erbjuds på bekostnad av det vanliga nätets tillgänglighet. Beslutet innebär att EU får ett av de starkaste och mest omfattande regelverken för ett fritt och öppet internet i världen från och med 30 april 2016.

Texten ska nu formellt godkännas av EU-parlamentet och Europeiska rådet, och sedan översättas till alla EU-länders respektive språk. Därefter kan den infogas i EU:s officiella lagtext och börja gälla.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
45 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.