Säkerhetshål kan ge root-behörighet i Yosemite

Ett nytt säkerhetshål i OS X Yosemite kan modifiera filer som ägs av systemets root-användare och ge andra användare behörighet.

En kort kodsträng kan förbigå Apples säkerhetsfunktioner i OS X Yosemite och ge så kallad root-behörighet till systemet. Detta upptäcktes av säkerhetsforskaren Stefan Esser, och har beskrivits på webbplatsen sektioneins.de.

Med OS X Yosemite infördes en komponent som kallas DYLD_PRINT_TO_FILE, som specificerar var i systemet felmeddelanden loggas. Genom att missbruka den komponenten kan en inkräktare modifiera filer som ägs av systemets root-användare och på så vis ge andra användarkonton root-behörighet.

Detta kräver dock att någon redan har lyckats installera skadlig kod i datorn, och därefter kan DYLD_PRINT_TO_FILE användas för att ge djupare tillträde till systemet. Säkerhetshålet gäller endast nuvarande versioner av Yosemite, och finns inte i OS X El Capitan.

Apple åtgärdade flera liknande problem i Yosemite version 10.10.4, och troligtvis kommer även denna att fixas i nästa version. Stefan Esser har också gjort en tillfällig fix i form av ett kerneltillägg som heter SUIDGuard och kan laddas hem från GitHub.