Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

från testlabbet

RHA MA750i uppmuntrar till extranummer

Testlabbet hos 99mac har fått besök av de snygga mellanprislurarna MA750i, och vi testar vad de går för både i optimala ljudförhållanden och ute på gatan.

Inledning och användning

RHA är en liten brittisk hörlurstillverkare som nyligen börjat sälja sina produkter i Apples butiker. Det är lätt att förstå varför, då lurarnas design med fokus på metallkomponenter och stilrena kurvor ser ut att passa som hand i handske med Apples nyare Iphone- och Ipad-modeller. Företaget erbjuder en hel uppsättning så kallade in ear-lurar i olika prisklasser, och nu har en representant för mellansegmentet besökt 99mac:s testlabb. Lurarna heter MA750i, och frågan är om den snygga designen också kommer tillsammans med bra ljud och smidig hantering.

I förpackningen

RHA MA750i levereras i en ganska enkel men proper kartong som går att se in i utan att bryta förpackningen. Den ger en god bild av hur hörlurarna ser ut, och avslöjar också glädjande nog att MA750i levereras med en hel uppsättning olika öronpluggarför alla tänkbara storlekar på hörselgången. Det finns också varianter med dubbla flärpar för den som verkligen vill borra sig ända in till trumhinnan.

Den som föredrar pluggar av skumgummi får också sitt behov tillgodosett här, vilket är väldig sympatiskt då det inte längre hör till vanligheterna att sådana skickas med, och jag har bekanta som absolut vill ha skumgummi och rentav sparar på pluggar från sina gamla Koss-snäckor bara för att de föredrar materialet.

Jag brukar själv använda de vanliga pluggarna av silikon, mest för att jag tycker skumgummit lätt ramlar ur öronen. Detta leder oss dock till nästa trevliga grej med MA750i, nämligen att de hålls på plats genom en liten hänganordning som läggs över öronen. Det är inte helt olikt hur många sportlurar avsedda för löpning fungerar, men själva anordningen är av mjuk plast och inte alls obekväm som många andra varianter är.

Att lurarna fästs på detta sätt beror troligtvis på att MA750i med sina metallhöljen är något tyngre än andrar lurar i samma prisklass, exempelvis Apples in-ear. Men en uppskattad effekt är också att hörlurarna inte riskerar att ramla ur öronen, oavsett vilka pluggar som används. Det går rentav att välja ett par pluggar som medvetet är för stora, och därmed sitter lösare i öronen. Detta gör att mer omgivningsljud släpps in, vilket ibland är att föredra som till exempel vid promenad i högt trafikerade områden. Ett annat litet knep jag lärt mig är att med handen tillfälligt rycka ut lurarna en liten smula när jag behöver diskutera rabatter och Coop-poäng med personalen i kassan. Tidigare har detta krävt ett osmidigt förfarande där jag fått helt rycka ut lurarna och hänga dem runt halsen. Så icke längre.

Att hörlurarna är lite tyngre bidrar också till en gedigen känsla av kvalitet. Alla delar känns välbyggda, och själva kabeln är en aning tjockare och ger ett tåligt intryck. Den svaga punkten på hörlurar brukar vara risken för kabelbrott precis vid själva hörlurspluggen, utan längre användning är det svårt att avgöra hur troligt detta är här. Under min testperiod kändes lurarna dock tåligare än genomsnittet. RHA erbjuder dessutom tre års garanti på sina lurar, så om något händer går det att få de utbytta. Det uppskattas, då det trots allt innebär en investering att köpa MA750i.

Fakta: RHA MA750i

Formfaktor: In-Ear
Frekvensområde: 16 Hz – 22 000 Hz
Impendans: 16 Ohm
Element: Dynamiskt 560.1-element som tillverkas för hand
Kabellängd: 1,35 meter
Vikt: 36 gram
Pris: 990 kronor inklusive moms

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.