Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ny allians ska vinna kodek-kriget

Ett antal teknikjättar bildar en allians för att skapa nästa generations videoformat utan royaltykostnader.

Tidigare i veckan skrev 99mac om Googles arbete på en ny videkodek, V10, och den stundande kampen mellan olika format för strömmande video. Nu gör flera av aktörerna gemensam sak, då Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla och Netflix meddelar att de bildat en allians för att tillsammans utveckla nya öppna videoformat och kodeks.

Den nya sammanslutningen kallas Alliance for Open Media, och de sju företagen ska gemensamt bidra till arbetet med att utveckla en ny öppen standard för högupplöst strömmande video. I ett pressmeddelande beskrivs målen med det nya formatet:

  • Öppen källkod

  • Optimerat för webben

  • Skalbart till alla moderna enheter och olika bandbredd

  • Små prestandakrav och optimerat för hårdvara

  • Kapabelt till högkvalitativ streaming i realtid

  • Flexibel nog för både kommersiellt och icke-kommersielt material, inklusive användar-skapat innehåll

Detta första projekt ska leda till en ny öppen videokodek samt specifikationer för ett mediaformat med stöd för kryptering och så kallad adaptiv streaming som anpassar bild- och ljudkvalitén efter uppkopplingshastighet och utrustningens prestanda.

Ansvarig för alliansens arbete är Gabe Frost som tidigare kommer från Microsoft. Organisationen kommer att vara oberoende, och de olika företagens befintliga projekt så som Googles VP9 och VP10, Mozillas Daala och Ciscos Thor kommer att bidra till arbetet.

Mer information om alliansens tillvägagångssätt utlovas senare i år. Bland annat Googles vd Sundar Pichai uttryckte sin förtjusning över samarbetet på Twitter:

Vill inte betala royalty

Organisationen HEVC Advance nämns inte i pressmeddelandet, men en bakgrund till beslutet att samarbeta är säkerligen de nya krav på royalty som uppkommit gällande uppföljaren till industristandarden H.264. Tidigare i somras tillkännagavs bland annat att organisationen kommer att kräva 0,5 procent av alla intäkter från strömmande video kodad i HEVC/H.265. Till detta kommer höga licenskostnader för varje enhet med inbyggt stöd för formatet.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.