Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple patenterar tunnare hörlurskontakt

För att möjliggöra ännu tunnare enheter har Apple tagit patent på en ny hörlurskontakt som är ungefär hälften så tjock som tidigare.

Apple verkar ha som ambition att utveckla ständigt tunnare enheter som mobiltelefoner och surfplattor. 2012 introducerade företaget sin Lightning-anslutning som ersatte den äldre 30-stiftskontakten, och nu kan det snart vara dags för en annan anslutning att försvinna.

Det handlar om den klassiska telepluggen som används för att ansluta hörlurar och högtalare till både Apples och andras produkter. Apple har fått patent på en variant som erbjuder samma funktionalitet som kontakterna på 3,5 eller 2,5 millimeter men är något tunnare tack vare en D-formad design.

Den nya kontakten är alltså tunnare genom att den är platt på ena sidan, vilket tyvärr också skulle göra att den bara kan anslutas åt ett håll. Enligt ritningar som bifogats patentet kan tjockleken bli så lite som två millimeter. Vissa varianter beskrivs bestå av ett böjbart material för att förstärka hållbarheten.

Apple ansökte om patentet 2011, och som uppfinnare anges Albert J. Golko och Mathias W. Schmidt. Det bör dock understrykas att ett patent inte nödvändigtvis innebär att Apple planerar att införa den nya kontakten. Förra året skrev 99mac också om att Apple möjliggör anslutning av hörlurar via Lightning-kontakten, och utöver det finns givetvis också trådlös anslutning via Bluetooth.

Visste du...?

Varianter av telepluggen uppfanns redan 1878 för att användas i telefonväxlar. Den så kallade "mini-kontakt" på 3,5 millimeter som används i dagens Iphone, Ipad och Mac-modeller introducerades med transistorradion under 1950-talet. (Källa: Wikipedia)

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.