Säg hej till HTC One A9

Under tisdagskvällen presenterade HTC Iphone-kopian One A9 som blir först efter Nexus-telefonerna med nya Android Marshmallow.

Mycket om HTC:s senaste telefonmodell One A9 avslöjades via läckor i förväg, men på tisdagskvällen visade företaget upp telefonen officiellt för första gången under ett direktsänt evenemang.

HTC har de senaste åren haft något unikt med sina flaggskeppstelefoner. Den något välvda baksidan i aluminum med horisontella streck för antennerna har gjort det lätt att känna igen en HTC-telefon även på håll. Med den senaste One A9 uppdaterar företaget designen och resultatet är allt annat än något unikt, One A9 för tankarna till Apples Iphone (som i sin tur tagit designelement från HTC:s tidigare flaggskeppsmodeller).

Istället för IOS kör One A9 senaste Android Marshmallow och är därmed den första telefonen efter de nyligen lanserade Nexus-telefonerna att göra det. Tidigare har HTC skickat med en hel del modifieringar av Android, kallat för HTC Sense, men nu är det nästan en ren Google-installation av Marshmallow som kommer förinstallerad, enligt Ina Fried på Recode.

One A9 kommer med en AMOLED-skärm på fem tum som skyddas av Corning Gorilla Glass 4. Det sitter en fingeravtrycksläsare på framsidan som kan användas för att låsa upp enheten eller genomföra betalningar i Google Play. På insidan sitter den åttakärniga processorn Snapdragon 617, två gigabyte primärminne och 16 gigabyte lagring (finns också en version med 32 gigabyte, men den kommer inte att säljs i Norden). Till skillnad från Iphone har den här luren stöd för minneskort (upp till två terabyte). Den bakre kameran är på 13 megapixel.

HTC erbjuder One A9 i fyra färger: grå, silver, röd och guld. Telefonen hör till mellanklassegmentet och prislappen är satt därefter, det rekommenderade priset i Sverige ligger på cirka 5 990 kronor och försäljningen börjar den 30 oktober. Först kommer den grå modellen, medan övriga färger följer efter årskiftet. Iphone 6S kostar som jämförelse från 7 495 kronor.