Allt du behöver veta om nya Apple TV

Nya Apple TV är här, och 99mac går igenom allt du behöver veta om Apples nya svarta låda som vill ta över ditt vardagsrum.

Rykten om att Apple planerar en ny och uppdaterad version av den lilla svarta lådan #Apple TV har cirkulerat länge, och i september visade så företaget upp den fjärde versionen. Bland de största nyheterna var en egen App Store, röststyrning med Siri samt snabbare processor och en ny fjärrkontroll med Touch-styrplatta.

Nu är nya Apple TV här, och det är en produkt som på vissa områden verkligen infriar förhandshypen, och på andra gör oss besvikna. Särskilt svenskar och boende i andra mindre länder har skäl att sakna Siri, som i dagsläget bara erbjuds i USA och sju andra länder.

En del andra tekniska begränsningar gör nog också att användare med höga funktionskrav lär avböja köp, eller åtminstone vänta till nästa version. För de flesta vanliga användare lär dock avsaknaden av stöd för upplösningen 4K inte utgöra ett hinder. Det är tydligt att Apple TV precis som så många andra av Apples produkter har normalanvändaren i fokus, på bekostnad av de med högre och mer specifika krav.

Att rekommendera nya Apple TV till de allra flesta är därför lätt, men det finns en del begränsningar som är bra att känna till innan köpet, och en del saker som kan hjälpa dig att avgöra om Apple TV är din nya kompis i vardagsrummet.

Lagringsutrymme

Nya Apple TV finns att köpa i två olika varianter, och det enda som skiljer dem åt är mängden lagringsutrymme som antingen är 32 eller 64 gigabyte. Prisskillnaden mellan de två är 600 kronor.

Enhet

Pris

Apple TV 64 GB

2 290 kronor

Apple TV 32 GB

1 690 kronor

Apple TV (tredje generationen)

799 kronor

Vilken av enheterna är då bäst att välja? Det korta svaret är att som det ser ut idag så bör den modellen med 32 gigabyte räcka gott för de flesta. Vad gäller media som film och musik kommer sådant mestadels att strömmas till Apple TV antingen från nätet eller från en lokal Mac eller IOS-enhet.

Apple själva rekommenderar 64 gigabyte för de som planerar att "ladda ner många appar och spel", och det är just apparna som har potential att ta upp mycket utrymme. Varje app är begränsad till 200 megabyte vad gäller den inledanden nedladdningen, men därefter kan appen ladda hem ytterligare resurser till Apple TV, exempelvis i form av nya banor till ett spel.

Ett annat exempel är Apples nya tjusiga skärmsläckare, där Apple TV automatiskt kan ladda hem nya med jämna mellanrum. Varje skärmsläckare tar upp ungefär 400 megabyte, så med tiden kan dessa sakta men säkert äta upp utrymmet på enheten.

Att välja det större utrymmet kan alltså, precis som på en Iphone eller Ipad, vara ett sätt att försäkra sig om tillräckligt utrymme för framtiden, även om det knappast kommer att behövas i början. Det är svårt att sia om vilken typ av nya appar som kommer att lanseras, och hur utrymmeskrävande de kommer att vara. Prisskillnaden är också relativt liten (åtminstone med Apples mått mätt) så det kan vara ett alternativ att ta det säkra före det osäkra.

Den som primärt tänker använda Apple TV för att ta del av film och musik genom några olika appar, och kanske prova några spel utöver det, kommer troligtvis att vara helt nöjd med 32 gigabyte.

För de som har ännu lägre krav, och i princip bara är ute efter ett smidigt sätt att komma åt Netflix och SVT Play, skicka material från en IOS-enhet över Airplay samt hyra någon film i Itunes då och då kan också välja att köpa den gamla modellen av Apple TV, som finns kvar och kostar 799 kronor inklusive moms. Då saknas helt möjligheten att komma åt App Store och i framtiden använda Siri.

Ingen HDMI-kabel ingår

En annan sak som kan vara bra att komma ihåg vid köpet är att det inte ingår någon HDMI-kabel i kartongen. Många har säkert en liggande hemma redan, men för de som inte har det kan det potentiellt bli en tråkig överraskning vid uppackningen. Köp en i butiken! Observera att vilken HDMI-kabel som helst fungerar, det behöver inte vara Apples snygga men något dyra svarta och tunna kabel.

Optisk utgång saknas

Användare som förlitar sig på tv:ns inbyggda högtalare eller har kopplat ljudutrustning direkt till tv:n kommer inte lida av det här, men de som har en separat receiver utan HDMI i vardagsrummet kan bli besvikna. Apple TV saknar nämligen den optiska ljudutgång som den tidigare modellen hade. Det betyder att allt ljud från Apple TV måste skickas via HDMI-kabeln till tv:n, och därifrån vidare.

Bökigt för familjer

Med tanke på vilken central plats i vardagsrummet Apple TV är skapad för är det lite förvånande att produkten har ett sådant bristfälligt stöd för familjer och andra sammanslutningar som består av mer än en person. Precis som på en Iphone eller Ipad går det inte att växla mellan flera användare, så att varje person kan ha sin egen hemskärm eller egna uppsättning appar.

Det går att lägga till flera Itunes-konton och därefter snabbt växla mellan dessa i inställningarna, vilket gör det relativt smidigt att komma åt sitt Apple Music-konto eller få tillgång till sina appar. Appar som laddats ned ligger kvar även om du växlar Itunes-konto, precis som på en Iphone.

Däremot går det inte att på ett snabbt sätt växla mellan två olika konton i Game Center, Apples spelportal där prestationer, sparningar och annat lagras. Det betyder att om du har tagit rekordpoäng i Crossy Road och din sambo vill spela så kan denne inte komma åt sitt eget konto utan att logga ut och logga in igen, med hjälp av den bökiga fjärrkontrollen.

En annan varningsflagga vill vi hissa för barnfamiljer. Precis som i App Store för IOS finns det både appar som kostar pengar, och sådana som är gratis men erbjuder köp inuti appen. Det finns tre olika inställningar gällande hur ofta lösenordet till App Store behöver skrivas in – aldrig, efter femton minuter eller alltid. Att aldrig behöva skriva in lösenordet gör att barn själva kan gå in och ladda hem appar av hjärtats lust. Att behöva skriva in sitt lösenord varje gång en app ska laddas ned är dock heller inte roligt så inget alternativ känns helt klockrent.

Föräldrar bör överväga att istället låsa in den eftersträvansvärda fjärrkontrollen eller placera den högt uppe på en hylla någonstans. Utan fjärrkontroll blir det nämligen inga köp.

Det är förmodligen inget överdrivet antagande att de flesta som köper en ny Apple TV redan kommer att ha en Iphone i sin ägo. Detta underlättar den inledande anslutningen en smula, tack vare att de båda enheterna kan hitta varandra med hjälp av Wifi och Bluetooth. Apple TV kan på så vis få inställningarna till det trådlösa nätverket och uppgifter om Apple-ID från Iphone, genom ett godkännande från telefonen.

Det är skönt att inte behöva skriva in lösenordet för det trådlösa nätverket, men tyvärr måste du fortfarande stålsätta dig för att skriva in en hel rad andra lösenord. Konton för Icloud och App Store måste anges med lösenord, liksom Game Center. Här hade det varit väldigt trevligt om Apple gett oss möjligheten att verifiera oss med hjälp av Touch ID på Iphone, som redan har gjort sin närvaro känd och borde kunna gå i god för vår identitet. Ett annat alternativ hade varit att låta IOS-appen Fjärrkontroll fungera för nya Apple TV, så att lösenorden åtminstone kunde matas in via IOS-enheten. Men så är det inte, och den som tycker att den nya layouten där alla bokstäver ligger i en enda lång rad känns osmidig kommer få gott om tillfällen att vänja sig.

Därefter kommer den typiske användaren förmodligen också att vilja logga in på tjänster som Netflix, HBO Nordic, Viaplay, Flickr och liknande. Det är bara att bita ihop och svepa tummen längs Touch-ytan på fjärrkontrollen.

Den största enskilda nya funktionen med Apple TV är App Store och möjligheten att ladda hem appar. Enligt Apple är detta "framtiden för tv", och tanken att kunna ta hem nya "kanaler" bara genom att trycka på en knapp lockar helt klart. Det är inte bara videotjänster som går att ladda hem, utan detta är fråga om en fullfjädrad App Store med spel och mycket annat.

Vid premiären finns det redan en försvarlig mängd appar att välja mellan, och fler lär komma varje dag. Här är några appar vi tycker är en självklar nedladdning för de flesta:

SVT Play

Alla som betalar tv-avgiften har rätt att ta del av SVT:s digra utbud på nätet, och med den här appen går det snabbt att komma åt Public Service-kanalerna. Precis som på en dator är SVT Play regionslåst, så du kan bara komma åt detta om du befinner dig i Sverige. Appen är gratis att ladda hem.

Netflix

Världens största streamingtjänst finns i stort sett överallt, och nya Apple TV är givetvis inget undantag. Appen är gratis, men kräver ett abonnemang för att logga in och ta del av materialet. Precis som för andra Netflix-klienter går det att skapa olika profiler där varje användare kan ha sina egna rekommendationer och historik.

HBO Nordic

HBO ligger bakom några av de senare årens mest populära serier, och tjänsten finns sedan en tid tillbaka i Norden. Den förra versionen av Apple TV saknade en klient, och de som velat ta del av tjänsten har behövt gå omvägen via Airplay från en Iphone eller Ipad. Numera är det bara att ladda hem appen och sedan logga in på sitt konto.

Plex

Plex är ett av de mest populära valen för den som villa skicka sitt eget lagliga mediabibliotek fram och tillbaka mellan enheter. Gratisappen för Apple TV logga in på ditt Plex-konto, och letar därefter efter lagringsenheter i närheten på nätverket. Kommunikationen mellan Plex-klienten på en Mac i huset hittas direkt, och både bilder, film och musik hittas och presenteras via ett tjusigt gränssnitt. Det finns också ett alternativ i form av Simplex, vars gränssnitt vissa kanske föredrar.

Youtube

Googles videotjänst Youtube är garanterat världens största samling av kattvideos och annat, och den låg förinstallerad på gamla Apple TV, men måste nu laddas hem separat.

Spel

Föga förvånande är en stor del av apparna till Apple TV spel av olika slag. Här finns en del gamla favoriter från Iphone, några nya storsatsningar och en hel uppsjö av mindre spel av varierande kvalitet. Vi vill särskilt lyfta fram snygga Alto's Adventure, Crossy Road och Rayman Adventures.

Det är värt att notera att många appar är så kallade universella, vilket betyder att den som skaffat IOS-versionen utan kostnad kan ladda hem också Apple TV-versionen. Det finns därmot undantag, som exempelvis det hysteriska strategiska bilspelet Does not Commute som 99mac tidigare skrivit om. Att spela det på Apple TV kräver ett nytt köp.

En stor nyhet med nya Apple TV är möjligheten att använda Siri för att göra sökningar med naturligt språk. Det här fungerar för tillfället i USA och sju andra länder, men Sverige är tyvärr inte med på listan.

När vi trycker på sök-knappen på fjärrkontrollen får vi istället upp en textbaserad söksida där vi får knappa in det vi söker efter med hjälp av skärmtangentbordet. Något som talar för att vi ändå kan få Siri i framtiden utan att behöva köpa någon ny hårdvara är att det går att testa Siri redan nu genom att byta språk och region.

Så här gör du för att testa Siri

För att använda Siri måste du in i inställningarna och byta språk till engelska samt logga in med ett amerikansk Apple ID i Itunes och App Store.

Efter det är det bara att trycka på Sök-knappen för att starta Siri. För att prata med henne håller du in samma knapp medan du pratar. De dubbla mikrofonerna finns längst upp på fjärrkontrollen och syns som ett litet hål.

Användning

Siri förstår oftast vad vi säger på första försöket trots att vi inte är amerikaner. Men det finns uppenbara brister med att försöka använda henne här i Sverige utan officiellt stöd för vårt språk.

Sökning med Siri fungerar endast i appar som har byggt in stöd för det, så redan där går några bort. Av någon anledning hittar Siri tv-serier i Netflix, men inte filmer när vi provar. HBO Nordic ignoreras helt, och att försöka hitta något i SVT Play eller TV4 Play är också lönslöst eftersom amerikanska Siri inte förstår titlar på svenska.

Skynda på Apple!

Vi vill gärna få hit Siri på svenska, det verkar vara ett snabbt och smidigt sätt att hitta just den film eller serie man vill titta på för stunden och sedan direkt komma till den app där materialet finns, men tills vidare får vi nöja oss med att trycka runt i respektive app, eller ha tålamod nog att skriva med hjälp av fjärrkontrollen.

Trots att det här är fjärde upplagan av Apple TV får den anses vara en helt ny produkt, med tanke på att den har ny hårdvara och ett nytt operativsystem med en inbyggd App Store.

Betraktad som den första versionen av en ny produkt blir de uppenbara bristerna lättare att förlåta, även om en del kan vara nog så irriterande. År 2015, i en värld av Icloud-nyckelringar, Touch ID och tvåstegsverifiering vill vi inte behöva skriva in samma lösenord tre gånger i rad. Vi hoppas och tror på en stadig ström av förbättringar vad gäller mjukvaran, på samma sätt som Apple arbetar med IOS och OS X.

Förutom krånglet med inloggning och kontohantering är det däremot en ren fröjd att använda nya Apple TV. Gränssnittet är ytterst välgjort, och A8-processorn får det mesta att kännas rappt och snabbt. Touch-styrplattan på den nya fjärrkontrollen är väl integrerad med gränsnittet, och 3D-effekten på de olika ikonerna är både snygg och funktionell.

Om den nya fjärrkontrollen finns det annars både positivt och negativt att säga. Liksom nästan all hårdvara Apple gör är den välbyggd, och knapparna klickar tillfredställande. Designmässigt är den däremot alltför symmetrisk, vilket faktiskt är ett problem när den ska plockas upp från soffbordet. Det har hänt flera gånger att vi tagit den upp och ned, och börjat försöka styra inte med Touch-panelen utan området under knapparna. Det här blir extra svårt i mörker.

Fjärrkontrollen har också den olyckliga egenheten att vara både dyr och bräcklig på grund av att den delvis är gjord av glas. Försiktighet uppmanas, och den som ska spela många spel där kontrollen viftas med bör överväga att investera i armbandet Remote Loop, eller rentav ett skyddsfodral.

App Store ändrar allt

Tack vare App Store är det egentligen bara utvecklarnas fantasi och Apples policy som sätter gränserna för vad vi kan göra med nya Apple TV. Precis som när App Store lanserades för Iphone är det svårt att avgöra vad som komma skall, men det är lätt att föreställa sig massor av appar inriktade på shopping, spel och annan underhållning.

Vi efterlyser dock en mer överskådlig App Store, bättre sökfunktion och fler möjligheter att upptäcka de appar som redan finns, och de som kommer i framtiden.

Vad gäller spel finns det inget att klaga på när det gäller grafik och prestanda. Apple TV faller visserligen kort i jämförelse med en Playstation 4 eller Xbox One, men är definitivt jämförbar med förra generationens konsoler. Då ska vi också tänka på att det är förra årets A-processor som sitter i, och inte ens den X-variant som sitter i Ipad Air 2. Det är imponerande vad ramverket Metal och A8 kan åstadkomma, och om utvecklingen fortsätter i samma takt och Apple uppdaterar hårdvaran årligen (vilket vi inte vet) lär de snart knappa in på Sony och Microsoft.

Begränsningen sitter snarare i kontrollmekanismen, och här hindrar Apple helt klart mer avancerade spel genom sitt krav att den medföljande fjärrkontrollen måste kunna användas för att styra spelen. Det fungerar jättebra för enkla spel som Alto's Adventure, men det isometriska perspektivet i Crossy Road är förvånansvärt svårt att kontrollera med fjärren.

Om Apple vill bli en seriös aktör inom spel i hemmet kan de bli det, men det kräver möjligheten att utveckla spel kring en dedikerad spelkontroll med ordentliga knappar och analoga styrspakar. Det finns dock inte mycket i dagsläget som talar för att Apple är intresserade av det, utan de verkar nöjda med att samla in pengar från köp inuti enkla appar som styrs med enkla svepningar och enstaka tryck.

De allra flesta användare kommer förmodligen att älska nya Apple TV, och om Apple fortsätter att putsa mjukvaran med förbättringar och nya funktioner lär den bara bli bättre och bättre. Användare med högre tekniska krav lär dock vilja undvika produkten då den saknar stöd för upplösningen 4K och inte heller erbjuder optiskt ljud ut. Som det är nu är detta en lösning riktad till den stora massan, och som sådan är den lyckad även om vi vill se Siri på svenska innan vi kan betrakta detta som en helt färdig produkt.

Även om vi tycker om Apple TV här på redaktionen blir det ingen utmärkelse för den än. Bland annat avsaknaden av Siri gör att vi inte kan rekommendera produkten helhjärtat ännu, då det känns som en fundamental funktion för upplevelsen.

Fördelar
+ Rappt gränssnitt
+ App Store
+ Touch-fjärr

Nackdelar
- Ingen Siri på svenska
- Krångligt att mata in text